Επιχείρηση εξωραϊσμού Τραμπ

Επιχείρηση εξωραϊσμού Τραμπ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ενα πιο συμπαθητικό, συμπονετικό πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν οικείοι και επιτελείς του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, με έμφαση στις κοινωνικές κατηγορίες όπου κατ’ εξοχήν συναντά δυσκολίες η προεκλογική του εκστρατεία: τις γυναίκες της μεσαίας τάξης και τις φυλετικές μειονότητες.

Την παράσταση της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου έκλεψε η Μελάνια Τραμπ, σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις της. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από τον ανακαινισμένο Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, η (τρίτη) σύζυγος του Αμερικανού προέδρου τον υπερασπίστηκε ως «αυθεντικό άνθρωπο, που αγαπά τη χώρα του», μια έντιμη προσωπικότητα, την οποία «μπορεί να συμπαθείτε ή όχι, αλλά θα ξέρετε πάντα τι σκέφτεται».

Η συνήθως συγκρατημένη, αν όχι απόμακρη, Πρώτη Κυρία υιοθέτησε περισσότερο συναισθηματικούς τόνους όταν αναφέρθηκε στα θύματα της πανδημίας. «Από τον περασμένο Μάρτιο οι ζωές μας άλλαξαν δραστικά. Δεν είστε μόνοι σας. Εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθεια για όλους εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και οι προσευχές μου είναι για όσους δοκιμάζονται ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της, η Μελάνια Τραμπ επανέλαβε τις συνήθεις αιτιάσεις του συζύγου της εναντίον των μεγάλων μέσων ενημέρωσης και των social media, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», «φήμες» και «κουτσομπολιά». Στην κατηγορία αυτή θα κατατάξει, πιθανότατα, και το βιβλίο μιας πρώην συνεργάτιδός της ονόματι Στέφανι Ουόλκοφ, το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα με τίτλο «Η Μελάνια κι εγώ». Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα προσπαθούσε να υποβαθμίσει τη Μελάνια, η οποία χαρακτήριζε την προγονή και συνεργάτες της «φίδια», ενώ κάποιες φορές δεν απέφυγε «σκληρά σχόλια» για τον ίδιο τον σύζυγό της.

Εκτός από τη Μελάνια Τραμπ, στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μίλησαν παιδιά του προέδρου από προηγούμενους γάμους του: ο 36χρονος Ερικ και η 26χρονη Τίφανι. Στη δική του ομιλία, ο Ερικ Τραμπ υποστήριξε ότι αν νικήσει στις εκλογές ο Τζο Μπάινεν, θα συμπεριφερθεί σαν «κορόιδο της κομμουνιστικής Κίνας», θα αυξήσει τους φόρους και θα ανοίξει τις πόρτες στην παράνομη μετανάστευση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, αν επανεκλεγεί, ο πατέρας του «θα αναβιώσει το πνεύμα των ΗΠΑ» και «θα στείλει Αμερικανούς στον Αρη».

Τις παρεμβάσεις της οικογένειας Τραμπ, που κυριαρχεί στο φετινό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, συμπλήρωναν μηνύματα του ίδιου του προέδρου με βίντεο από προσεκτικά επιλεγμένες στιγμές άσκησης των καθηκόντων του. Σε μία από αυτές, ο πρόεδρος δίνει χάρη σε μεταμελημένο κατάδικο, ο οποίος είχε ληστέψει τράπεζα στη Νεβάδα, το 2004. Σε μια άλλη, απονέμει την αμερικανική υπηκοότητα –«το πιο πολύτιμο, ανεκτίμητης αξίας πράγμα που μπορεί να αποκτήσει κανείς στον κόσμο»– σε πέντε μετανάστες. Στιγμιότυπα που συγκρούονται μετωπικά με τις σκληρές πολιτικές του σε θέματα μετανάστευσης, νόμου και τάξης.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης άσκησαν κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για την κατάργηση κάθε ορίου ανάμεσα στην άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων και στην προεκλογική του εκστρατεία. Ακόμη σκληρότερη κριτική δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έστειλε μήνυμα υποστήριξης του Τραμπ από την Ιερουσαλήμ, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη. Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμειγνύεται σε κομματική εκστρατεία τη στιγμή που βρίσκεται, με χρήματα των φορολογουμένων, στο εξωτερικό για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του.