ΚΟΣΜΟΣ

Χτυποκάρδια στα θρανία της Ευρώπης

chtypokardia-sta-thrania-tis-eyropis-2394305

Εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο η COVID-19, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και διαταράσσοντας τη λεγόμενη κανονικότητα. Την ανάγκη της επιστροφής σε αυτήν επεσήμανε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει να διασφαλίσει ότι οι Γάλλοι μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία, στην εργασία τους και να απολαύσουν ξανά την κοινωνική τους ζωή «όσο πιο κανονικά γίνεται».

Την ίδια στιγμή, το «πρώτο κουδούνι», που αναμένεται να χτυπήσει σε χιλιάδες σχολεία της Ευρώπης και της υφηλίου, προκαλεί σε γονείς και ειδικούς άγχος και αβεβαιότητα. Το παράδειγμα της Γερμανίας, ωστόσο, αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, θεωρείται ενθαρρυντικό για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας. Τα γερμανικά σχολεία άνοιξαν με υποχρεωτική μάσκα στους κοινόχρηστους χώρους και τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι σχολικές αρχές φροντίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια για σωστό εξαερισμό των σχολικών αιθουσών, ενώ τα τμήματα των μαθητών παραμένουν ξεχωριστά, έτσι ώστε η κοινωνική επαφή κάθε μαθητή με τους συμμαθητές του να είναι ελεγχόμενη και κατά το δυνατόν περιορισμένη.

Παρότι σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα σε σχολεία, μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε καμία μεγάλη επιδημική εστία ούτε επιβλήθηκε μακροχρόνιο κλείσιμό τους. Διαφορετικές στρατηγικές θα εφαρμόσουν άλλα κράτη. Στη Γαλλία οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά άνω των 11 ετών υποχρεούνται να φορούν μάσκα, ενώ καθημερινά θα απολυμαίνονται οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνότερα, όπως τα πόμολα. Στην Ιταλία τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και μαθητές και καθηγητές θα φορούν μάσκες. Στην Ισπανία η μάσκα είναι υποχρεωτική στα λεωφορεία σε παιδιά άνω των έξι ετών, ενώ τα σχολεία θα απολυμαίνονται καθημερινά και οι τουαλέτες τρεις φορές ημερησίως. 

Θύμα της πανδημίας έπεσε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2021. Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν μόνο κάποιες διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Σε ολοκληρωτική καραντίνα επί 48 ώρες τέθηκε τη Δευτέρα η Λωρίδα της Γάζας, μετά τη διαπίστωση των Αρχών για διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο Λίβανος, ιδιαιτέρως μετά την έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο Ιράν, την πρώτη επιδημική εστία της νόσου στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός θανάτων από COVID-19 υπερέβη τις 21.000, ενώ εξακολουθεί η αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται σε περισσότερα από 365.606. Tέλος, σημαντική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε νησιά της Αμερικής, όπως οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, το Πουέρτο Ρίκο, η Χαβάη κ.ά., ενώ τα κρούσματα σε ανηλίκους αυξήθηκαν στην αμερικανική επικράτεια κατά 21% την περίοδο 6-20 Αυγούστου.