Την παύση Χόγκαν ζητάει η Ιρλανδία

Την παύση Χόγκαν ζητάει η Ιρλανδία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Τους υγειονομικούς κανόνες παραβίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν, όταν παρευρέθη σε δείπνο λέσχης γκολφ με περισσότερους από 80 προσκεκλημένους και για την απόφασή του να μην τηρήσει καραντίνα μετά την άφιξή του στην Ιρλανδία από τις Βρυξέλλες. Αυτό αποφάνθηκε η κυβέρνηση του Δουβλίνου, που παρότι καλωσόρισε τη δήλωση συγγνώμης του Χόγκαν, υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες παραμένουν, ασκώντας εμμέσως πίεση στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ζητήσει την παραίτηση του επιτρόπου.

Ο Χόγκαν δημοσιοποίησε ακριβή κατάλογο των κινήσεών του στην Ιρλανδία από τη στιγμή της άφιξής του στη χώρα στις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 19 Αυγούστου, όταν βρέθηκε στο δείπνο στη λέσχη του γκολφ της κομητείας Γκόλουεϊ. Ο Χόγκαν όφειλε στο μεταξύ να τεθεί σε καραντίνα στο Δουβλίνο, ενώ αντί για αυτό ταξίδεψε στην εξοχική του κατοικία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στις 5 Αυγούστου, ο Χόγκαν βγήκε αρνητικός σε τεστ κορωνοϊού και πίστεψε ότι μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος, όπως ισχυρίσθηκε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Υπέθεσα ότι δεν βρισκόμουν κάτω από νομική υποχρέωση να συνεχίσω την καραντίνα», είπε ο επίτροπος.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ιρλανδικού υπουργείου Υγείας, κάθε ταξιδιώτης από χώρα εκτός της «πράσινης λίστας» οφείλει να απομονωθεί για διάστημα 14 ημερών. Ο Χόγκαν, όμως, επέλεξε να ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του στο εξοχικό του σπίτι στο Κιλντέαρ. Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασαν την αδιαφορία του Φιλ Χόγκαν, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες δικαίως οργίζονται από τέτοιες πράξεις». Οι επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού προσέθεσαν ότι ο Χόγκαν οφείλει να εξηγήσει στην Κομισιόν, καταλήγοντας ότι αναμένουν το πόρισμα της έρευνας που διέταξε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η παύση Ευρωπαίου επιτρόπου για παράπτωμα είναι ιδιαίτερα σπάνια. Μόνο ο Μαλτέζος επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 2012, αφού αποκαλύφθηκε ότι χρηματιζόταν από βιομηχανίες καπνού, όπως εξηγεί η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. Ο Χόγκαν φέρεται να υπολογίζει ότι ο σάλος θα κοπάσει σύντομα, προτού προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κύρος της νέας Επιτροπής. Η δημοτικότητα του επιτρόπου θα υποστεί σίγουρα κάποιο πλήγμα, αλλά η υποχώρησή της στην Ιρλανδία ήταν ο λόγος που ο Χόγκαν διορίσθηκε στις Βρυξέλλες.

Ως υπουργός Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ιρλανδίας μεταξύ 2011 και 2014, ο Χόγκαν είχε προωθήσει αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δημοτικής φορολογίας και την τοποθέτηση μετρητών κατανάλωσης νερού, που είχε προκαλέσει οργή. Ο διορισμός του στην Κομισιόν αποτελούσε ανταμοιβή για το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο που δαπάνησε τότε για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή