Γαλλία: Συστάσεις προς γυμνιστές σε παραλία

Γαλλία: Συστάσεις προς γυμνιστές σε παραλία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να καλύψουν τα στήθη τους ζήτησαν χωροφύλακες από γυναίκες που έκαναν γυμνόστηθες ηλιοθεραπεία στα γαλλικά παράλια της Μεσογείου, κοντά στο Περπινιάν. Η υπόθεση πήρε γρήγορα διαστάσεις χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το χάσταγκ #seinsnus (γυμνά στήθη) να είναι από τις δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις στο γαλλικό Twitter την Τρίτη. Το περιστατικό σημειώθηκε σε παραλία στο θέρετρο Σεντ Μαρί ντε λα Μερ στη νοτιοδυτική Γαλλία, όταν δύο χωροφύλακες πλησίασαν τις νέες γυναίκες και τους ζήτησαν να φορέσουν τα σουτιέν από τα μαγιό τους. Η σύσταση των χωροφυλάκων έγινε στις γυναίκες ύστερα από παράπονα που έκανε οικογένεια λουομένων. Ο δήμος Σεντ Μαρί δεν απαγορεύει τον γυμνισμό στις παραλίες του.

Σε ανακοίνωσή της, η χωροφυλακή του νομού των Ανατολικών Πυρηναίων ανέφερε ότι «σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη, οι χωροφύλακες ζήτησαν από τις εμπλεκόμενες νέες γυναίκες αν θα συμφωνούσαν να καλύψουν το στήθος τους, αφού τους εξηγήσαμε το νόημα του αιτήματός μας. Η κίνηση των δύο χωροφυλάκων ήταν άστοχη, αλλά είχε αγαθά κίνητρα». Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραψε στο Twitter: «Η ατομική ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι λογικό η υπηρεσία να αναγνωρίζει τα σφάλματά της».

Παρότι το γαλλικό δίκαιο δεν εμποδίζει τις γυναίκες να κάνουν μπάνιο γυμνόστηθες, ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν ψηφίσει τοπικά διατάγματα απαγορεύοντας τον γυμνισμό, το μονοκίνι (σε αντιδιαστολή με το μπικίνι) ή ακόμη και τα αποκαλυπτικά βραζιλιάνικα μαγιό, για τις γυναίκες στις παραλίες τους. Οι απαγορεύσεις αυτές πρέπει να εξηγούνται με σαφήνεια σε πινακίδες δημοτικών παραλιών, ενώ η παραβίασή τους τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 38 ευρώ.

Ο δήμος του Παρισιού, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει τη γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία για γυναίκες στις «αστικές παραλίες» του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα, τις γνωστές πια «Paris plages». Την ίδια στιγμή, η ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων με κάμερες και οι φόβοι πολλών γυναικών ότι θα μαγνητοσκοπηθούν κρυφά κάνει τις Γαλλίδες να αποφεύγουν να αποκαλύπτουν τα στήθη τους στη θάλασσα.

Ενας ή δύο δήμοι στη Γαλλία έχουν απαγορεύσει τους γυμνόστηθους άνδρες από τους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Local. Οσοι αποφασίσουν να βγουν χωρίς μπλούζα στην παραθαλάσσια κωμόπολη Τρουβίλ σιρ Μερ, στη Νορμανδία, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 17 ευρώ, ενώ στο δημοφιλές θέρετρο Λα Γκραντ Μοτ στη νότια Γαλλία, το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή