Εφεση Μλάντιτς στο δικαστήριο της Χάγης

Εφεση Μλάντιτς στο δικαστήριο της Χάγης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψε, χθες, στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης που του υποβλήθηκε το 2017 και να διαψεύσει τις κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο 77χρονος Μλάντιτς εκτίει ποινή ισοβίων αφού βρέθηκε ένοχος ότι επέβλεψε τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, καθώς και για τις επιθέσεις και τους φόνους αμάχων στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας του Σεράγεβο, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Σερβίας» από τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τους δικαστές του ΟΗΕ να επικυρώσουν την ισόβια ποινή τού πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού διοικητή για εγκλήματα πολέμου αλλά και γενοκτονία, χαρακτηρίζοντας τον Μλάντιτς «έναν από τους χειρότερους εγκληματίες πολέμου που αντιμετώπισε ποτέ τη Δικαιοσύνη». «Η Σρεμπρένιτσα ήταν ξεκάθαρα επιχείρηση του Μλάντιτς, και το δικαστήριο δικαίως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ποινικά υπεύθυνος γι’ αυτά τα φρικτά εγκλήματα», δήλωσε η εισαγγελέας Λόρελ Μπάιγκ κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας των ακροάσεων, ενώ ο πρώην στρατιωτικός κουνούσε αποδοκιμαστικά το κεφάλι του.

Από την πλευρά της, η ομάδα υπεράσπισης του Μλάντιτς προέτρεψε το δικαστήριο να ανατρέψει την προηγούμενη δικαστική απόφαση, ισχυριζόμενη πως η κατηγορία της γενοκτονίας είναι αβάσιμη και δεν στηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία. «Τυχόν παράνομες δολοφονίες στη Σρεμπρένιτσα που έλαβαν χώρα εκτός μάχης είναι σαφώς κατακριτέες, ωστόσο δεν συνδέονται με τον κ. Μλάντιτς», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Ντράγκαν Ιβιτς κατά τη διάρκεια της επιχειρηματολογίας του την πρώτη ημέρα της δίκης.

Η έφεση διεξάγεται σε ειδικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, το οποίο συστάθηκε για να εκδικάσει προσφυγές και επιμέρους υποθέσεις του πρώην Γιουγκοσλαβικού Δικαστηρίου, το οποίο έκλεισε το 2017. Η δίκη μεταδόθηκε μέσω βίντεο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τρεις από τους δικαστές να συμμετέχουν εξ αποστάσεως στη διαδικασία και με διάφορα τεχνικά προβλήματα να προκαλούν καθυστερήσεις στις ακροάσεις. Η πενταμελής επιτροπή των δικαστών δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για την τελική της απόφαση, η οποία ωστόσο αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν το πιο αιματηρό επεισόδιο στη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά την πτώση του κομμουνισμού στην ευρύτερη Γιουγκοσλαβία. Συνολικά περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Με το τέλος του πολέμου, το 1995, ο Μλάντιτς κρύφτηκε και ζούσε στην αφάνεια στη Σερβία, προτού εντοπιστεί και συλληφθεί τελικά στο σπίτι ενός ξαδέλφου του στο επαρχιακό βόρειο τμήμα της χώρας, το 2011, έπειτα από 16 χρόνια φυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή