Ρωσική Γενική Εισαγγελία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής πράξης κατά Ναβάλνι

Ρωσική Γενική Εισαγγελία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής πράξης κατά Ναβάλνι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενική εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι, βάσει των ερευνών της, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και ότι ζήτησε από τη Γερμανία νομική συνδρομή, την οποία το Βερολίνο συμφώνησε να παράσχει.

«Παρά τους έλεγχους που άρχισαν κατά την προανακριτική διαδικασία από τις 20 Αυγούστου, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι διαπράχθηκαν εκ προθέσεως εγκληματικές ενέργειες κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, που να επιτρέπουν να αξιολογηθεί το περιστατικό με βάση την ποινική νομοθεσία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας Αντρέι Ιβανόφ, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι αυτού του είδους συνιστούν « πάγια πρακτική σε περίπτωση παρόμοιων συμβάντων με επιβάτες αεροσκαφών».

Ο Ιβανόφ δήλωσε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία ζήτησε από την Γερμανία την νομική της συνδρομή στο πλαίσιο του ελέγχου που σχετίζεται με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Ναβάλνι και επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία ανταποκρίθηκε στο αίτημα και δήλωσε την πρόθεση της να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του περιστατικού με τον Ναβάλνι.

Παράλληλα η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε από την Γερμανία, αποδεικτικά στοιχεία της προκαταρκτικής διάγνωσης που έγινε για τον Ναβάλνι στο γερμανικό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

«Προς τη γερμανική πλευρά υπεβλήθη η παράκληση να δοθούν στις ρωσικές αρχές εξηγήσεις , στοιχεία και αποδείξεις που είχαν αναφερθεί στις προκαταρκτικές διαγνώσεις, όπως επίσης και έγγραφα που αφορούν ιατρικά στοιχεία και εξετάσεις των Γερμανών γιατρών τόσο κατά την περίοδο της μεταφοράς του Ρώσου πολίτη (Ναβάλνι) από την Ρωσία στην Γερμανία , όσο και κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο Charite» , δήλωσε ο Ιβανόφ, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία με την σειρά της είναι πρόθυμη να δώσει τις γνωματεύσεις των ειδικών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν»

Ο ηλικίας 44 ετών Αλεξέι Ναβάλνι διακομίσθηκε την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο της πόλης Όμσκ της Σιβηρίας, όταν ένοιωσε αδιαθεσία εν πτήσει με αποτέλεσμα το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε και το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πόλης Τόμσκ με προορισμό την Μόσχα, πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Όμσκ. Το Σάββατο μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Γερμανία, ύστερα από αίτημα των συνεργατών του και των οικείων του, που υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάσθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή