Τα τελευταία χαρτιά Τραμπ ενόψει εκλογών

Τα τελευταία χαρτιά Τραμπ ενόψει εκλογών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την αποδοχή του χρίσματος επρόκειτο να πέσει χθες το βράδυ (σήμερα τα χαράματα, ώρα Ελλάδας) η αυλαία του προεκλογικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. Ενώ οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να ανατρέψει τα προγνωστικά, επενδύοντας στα δύο καίριας σημασίας ζητήματα όπου εξακολουθεί να καταγράφει καλές δημοσκοπικές επιδόσεις: τη διαχείριση της οικονομίας και τη δημόσια ασφάλεια.

Πρόγευση της στρατηγικής Τραμπ έδωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μιλώντας στο εν πολλοίς ψηφιακό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών από το Φορτ Μακ Χένρι της Βαλτιμόρης, το βράδυ της Τετάρτης. «Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η δημοκρατία, αλλά η αλήθεια είναι ότι κρίνεται η οικονομική ανάκαμψη, κρίνεται ο νόμος και η τάξη. Η επιλογή σε αυτές τις εκλογές είναι αν η Αμερική θα παραμείνει Αμερική», υποστήριξε ο Πενς.

Την ώρα που στο Ουισκόνσιν και σε άλλες πολιτείες μαίνονταν οι ταραχές που πυροδότησε ο βαρύτατος τραυματισμός του άοπλου μαύρου Τζέικομπ Μπλέικ από σφαίρες λευκών αστυνομικών, ο Πενς φάνηκε να επενδύει στις ανησυχίες των μεσαίων στρωμάτων για τις καταστροφές περιουσιών τους. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν θα είμαστε ασφαλείς στην Αμερική του Τζο Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας εσφαλμένα τον τέως αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα ότι επιθυμεί την περικοπή των κονδυλίων για την αστυνομία (στην πραγματικότητα, πρόκειται για στόχο της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, τον οποίο ο ίδιος έχει απορρίψει). Στη δεύτερη τετραετία Τραμπ, «θα επιβληθεί νόμος και τάξη στους δρόμους της χώρας αυτής για όλους τους Αμερικανούς, κάθε φυλής, δόγματος και χρώματος», συνέχισε.

Την προτελευταία ημέρα του τετραήμερου συνεδρίου αισθητή ήταν η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους στο γυναικείο φύλο. Η νύφη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε μόνο εγκωμιαστικά λόγια για την οικογένεια του συζύγου της, η οποία, κατά την κρίση της, αποτελείται από «συνετούς, καθημερινούς ανθρώπους». Από την πλευρά της, η επί σειράν ετών στενή συνεργάτις του προέδρου, Κελιάν Κόνγουεϊ, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί για να αφοσιωθεί στα παιδιά της, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Τραμπ «υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών».

Πολλά σκωπτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η παρέμβαση του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία. «Είδα από κοντά πώς ο πρόεδρος Τραμπ γοήτευσε την καγκελάριο της Γερμανίας, παρότι επέμενε ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώσει περισσότερα στο ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε ο Γκρενέλ. Στα διεθνή μέσα είναι κοινό μυστικό η ψυχρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Μέρκελ τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που μαρτυρούν άπειρες φωτογραφίες και βίντεο από τις συναντήσεις τους.

Τη σημερινή ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ θα την εκφωνήσει από κήπο του Λευκού Οίκου με φόντο το ιστορικό κτίριο. Ουδείς προκάτοχός του έχει εκφωνήσει προεκλογική ομιλία από τον Λευκό Οίκο, τουλάχιστον από τότε που υπάρχει τηλεόραση, γεγονός για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τον Τραμπ θα προλογίσει η κόρη του Ιβάνκα, για να επισφραγίσει την καταιγιστική παρουσία της οικογένειας του προέδρου σε αυτό το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή