Ο τυφώνας «Λόρα» χτύπησε τη Λουιζιάνα

Ο τυφώνας «Λόρα» χτύπησε τη Λουιζιάνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακτή της Λουιζιάνας έφτασε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο τυφώνας «Λόρα», μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει ποτέ τη νοτιοανατολική πολιτεία των ΗΠΑ, θρυμματίζοντας τζάμια και παρασύροντας τις σκεπές δεκάδων κτιρίων στην περιοχή της λίμνης Τσαρλς, προτού κατευθυνθεί βόρεια προς την ενδοχώρα. Η καταιγίδα διέσχισε τις παραθαλάσσιες πόλεις της πολιτείας με ανέμους που πλησίασαν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές που ξεπέρασαν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ανατρέποντας στο πέρασμά της πινακίδες, φράχτες και τοίχους και προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

Η «Λόρα» έφτασε στις αμερικανικές ακτές λίγο πριν από τη 1 π.μ. χτυπώντας τη μικρή πόλη Κάμερον και έχοντας πλέον εξελιχθεί σε τυφώνα κατηγορίας 4, σύμφωνα με δηλώσεις του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC). Στη συνέχεια, το καιρικό φαινόμενο αποδυναμώθηκε, πέφτοντας σε καταιγίδα κατηγορίας 2 το πρωί της Πέμπτης, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν πως θα χαρακτηριστεί απλή τροπική καταιγίδα αργότερα μέσα στην ημέρα. Παρά τον προσωρινό του κατευνασμό, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως ο τυφώνας παραμένει απειλητικός και πιθανόν θανατηφόρος και παρακολουθούν στενά την πορεία του προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

«Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν χτυπήσει αυτό το τμήμα της αμερικανικής ακτογραμμής», δήλωσε ο Αμερικανός μετεωρολόγος Ντέιβιντ Ροθ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη του τυφώνα εδώ και μερικές ημέρες. «Ανησυχούμε για μια εκ νέου έξαρση της καταιγίδας όσο ταξιδεύει στην ενδοχώρα γιατί η περιοχή είναι βαλτώδης και δεν υπάρχει κάτι για να σταματήσει το νερό», συμπλήρωσε. Ακόμη και μετά την υποβάθμισή του σε κατηγορία 2, ο τυφώνας «Λόρα» εξακολουθεί να αυξάνει ανησυχητικά τα επίπεδα των υδάτων σε τμήματα της περιοχής Κάμερον Πάρις στη Λουιζιάνα, ενώ το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποιεί πως οι πλημμύρες δεν θα υποχωρήσουν πλήρως για αρκετές ημέρες.

Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης, περίπου 400.000 σπίτια και επιχειρήσεις τόσο στη Λουιζιάνα όσο και στο Τέξας δεν είχαν πρόσβαση σε ρεύμα, με τις Αρχές να προειδοποιούν πως οι αριθμοί αυτοί θα ανέβουν σίγουρα καθώς η καταιγίδα κατευθύνεται προς την ενδοχώρα. Νωρίτερα, 620.000 άτομα είχαν ακολουθήσει την υποχρεωτική εντολή εκκένωσης που επέβαλαν οι Αρχές στη Λουιζιάνα και σε περιοχές του Τέξας την Τετάρτη, ωστόσο τελικά οι ανατολικές παράκτιες περιοχές του Τέξας, που είχαν προετοιμαστεί για τα χειρότερα, δεν βρέθηκαν τελικώς στο καταστροφικό μονοπάτι της «Λόρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή