Λαμπεροί Covid συνομωσιολόγοι όλου του κόσμου, ξανασκεφτείτε το

Λαμπεροί Covid συνομωσιολόγοι όλου του κόσμου, ξανασκεφτείτε το

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει συμβεί εσχάτως και στην Ελλάδα, ωστόσο δεν αποτελεί συνέπεια της υποτιθέμενης οπισθοδρόμησής μας: οι «διασημότητες» από τον χώρο του θεάματος που μήνες τώρα αμφισβητούν τις προτάσεις και τα μέτρα των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αμφιβάλλουν για την επικινδυνότητα ή ακόμα και για την ύπαρξη του κορωνοϊού, επηρεάζοντας τους ενίοτε πολυπληθείς ακολούθους τους στα social media, είναι διεθνής υπόθεση.

Πιο πρόσφατο κρούσμα, ο Ιρλανδός τροβαδούρος Βαν Μόρισον. Προ ημερών ανάρτησε στην ιστοσελίδα του μια ανοιχτή επιστολή προς τους ομοτέχνους του, με την οποία ζητάει τη συμβολή τους στον αγώνα υπέρ της πλήρους επαναφοράς των συναυλιών. Και όταν λέμε «πλήρους», εννοούμε χωρίς μέτρα και πρωτόκολλα: «Καλώ τους συναδέλφους μου τραγουδιστές, μουσικούς, παραγωγούς, στιχουργούς και άλλους από τη βιομηχανία, να παλέψουν στο πλευρό μου γι’ αυτόν τον σκοπό. Βγείτε μπροστά, υψώστε το ανάστημά σας, πολεμήστε την ψευδοεπιστήμη και μιλήστε ελεύθερα», έγραψε ο 74χρονος. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συνθέτης του «Brown eyed girl» και του «Wild night» έχει προγραμματίσει να εμφανιστεί το επόμενο διάστημα στην Αγγλία, σε συναυλίες που θα τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μικρή σημασία έχει: «Δεν πρόκειται για σημάδι συμμόρφωσης και αποδοχής της τρέχουσας κατάστασης. Το κάνω ώστε η μπάντα μου να ξαναπιάσει δουλειά και να βγει από τη στασιμότητα. Δεν είναι αυτή η απάντηση για να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να παίζουμε σε χώρους με το 100% της πληρότητας», έγραψε ο Μόρισον.

Αρκετός ντόρος επίσης έγινε το τελευταίο διάστημα γύρω από τη στάση που έχει τηρήσει απέναντι στην πανδημία η Μαντόνα. Περίπου ένα μήνα πριν, η «βασίλισσα της ποπ» ανάρτησε στο Instagram ένα βίντεο στο οποίο μια γιατρός από το Χιούστον, ονόματι Στέλα Ιμάνιουελ, ισχυριζόταν ότι έχει θεραπεύσει ασθενείς της COVID-19, χορηγώντας τους την αγαπημένη ουσία του Ντόναλντ Τραμπ, υδροξυχλωροκίνη. Σχολιάζοντας το βίντεο, η Μαντόνα ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει βρεθεί και δοκιμαστεί επιτυχώς, ωστόσο «προτιμούν να αφήσουν τον φόβο να ελέγχει τους ανθρώπους, προτιμούν να αφήσουν τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι». Το Instagram αρχικά χαρακτήρισε την ανάρτηση ψευδή και έπειτα τη διέγραψε.

Λαμπεροί Covid συνομωσιολόγοι όλου του κόσμου, ξανασκεφτείτε το-1

Ο ηθοποιός Γούντι Χάρελσον είχε προειδοποιήσει προ καιρού τους δικούς του ακολούθους στο Instagram για την πιθανή συσχέτιση του κορωνοϊού με την εγκατάσταση κεραιών του δικτύου 5G, σε μια ανάρτηση που τελικά κατέβασε. Αντίστοιχες ανησυχίες είχαν εκφράσει ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ, η μουσικός ΜΙΑ και ο συνάδελφός της Γουίζ Καλίφα, ενώ η Ροζάν Μπαρ είχε επισημάνει ότι ο κορωνοϊός συνιστά ένα σχέδιο εξόντωσης της γενιάς της.

Αρκετοί, όπως μεταξύ άλλων η ηθοποιός Εβάντζελιν Λίλι, είχαν σπεύσει να ανακαλέσουν παρόμοιες δηλώσεις τους τις οποίες τελικά έκριναν ως επικίνδυνες, επομένως, θα έλεγε κανείς, το ζήτημα μάλλον τέθηκε υπό κάποιο έλεγχο. Κι όμως, μια έρευνα του Ινστιτούτου Reuters είχε διαπιστώσει ότι οι περισσότερες ανακρίβειες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού διαδίδονται μέσω αναρτήσεων που πραγματοποιούν στα social media πολιτικοί, influencers και διασημότητες.

Φυσικά, υπάρχει και το αντιπαράδειγμα της Σάλμα Χάγεκ, της Αμάντα Πιτ, του Μπάνκσι και αρκετών ακόμα, που εκμεταλλεύονται την επιρροή τους για να επιστήσουν την προσοχή του κοινού σε ζητήματα ασφάλειας. Αλλοι φτάνουν ακόμα πιο μακριά: ο 72χρονος Βρετανός συνθέτης δημοφιλών μιούζικαλ Αντριου Λόιντ Γουέμπερ, ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι συμμετέχει σε δοκιμαστικό εμβολιασμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Θα κάνω τα πάντα», δήλωσε, «για να αποδείξω ότι τα θέατρα μπορούν να ξανανοίξουν με ασφάλεια».

Λαμπεροί Covid συνομωσιολόγοι όλου του κόσμου, ξανασκεφτείτε το-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή