Δύσκολο χειμώνα προβλέπει η Αγκελα Μέρκελ

Δύσκολο χειμώνα προβλέπει η Αγκελα Μέρκελ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτωμένη με βαριές προκλήσεις είναι η τελευταία χρονιά της Αγκελα Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία, η οποία ξεκίνησε χθες με την καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο τέλος του καλοκαιριού.

«Πρέπει να περιμένουμε ότι ορισμένα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα τους επόμενους μήνες σε σύγκριση με το καλοκαίρι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφορικά με την COVID-19. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό μέχρι να γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο», προσέθεσε, για να στρέψει την προσοχή της στις μικρότερες ηλικίες: «Η κυβέρνηση θα κάνει το παν ώστε τα παιδιά να μη γίνουν οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα».

Σε άλλες δηλώσεις της, υπερασπίστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή της για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, παρότι συσσώρευσαν χρέη που δεν θα αποπληρωθούν πριν από το 2058, όπως είπε. Υποσχέθηκε νέες προσπάθειες για τη διάσωση θέσεων εργασίας και τόνισε την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης προς τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα χαμηλά εισοδήματα.

Λευκορωσία, Ναβάλνι

Σχετικά με την κρίση στη Λευκορωσία, κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της γειτονικής της χώρας και εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει την εφεδρική αστυνομική δύναμη που έχει συγκροτήσει για να παρέμβει, εάν χρειαστεί, στο Μινσκ. Σε ό,τι αφορά τον Αλεξέι Ναβάλνι, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Βερολίνο, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν δηλητηριάστηκε και, αν ναι, από ποιον. Τόνισε, δε, ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία συσχέτιση της υπόθεσης Ναβάλνι με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Παρά τις εντάσεις και τις δυσκολίες, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, όπως και με την Κίνα, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα και αναπροσαρμογή των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για τον πρόσφατο ισχυρισμό του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, περί της «γοητείας» που (υποτίθεται) άσκησε πάνω της ο Ντόναλντ Τραμπ, η καγκελάριος προτίμησε να καταπιεί με δυσκολία ένα μειδίαμα προτού διαβεβαιώσει ότι είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή