Παραιτήθηκε ο Σίνζο Αμπε

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να παραιτηθεί των καθηκόντων του ανακοίνωσε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, επικαλούμενος ως αιτία της απόφασής του την επιδεινούμενη υγεία του. Οπως εξήγησε, η ελκώδης κολίτιδα, από την οποία πάσχει, υποτροπίασε και δεν είναι πλέον δυνατό να κρατήσει το τιμόνι της χώρας, ιδιαιτέρως σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας.

Ο Σίνζο Αμπε, σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, δήλωσε στους συμπατριώτες του: «Η κακή υγεία δεν πρέπει να επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις και όσο αδυνατώ να εκπληρώσω τις προσδοκίες του ιαπωνικού λαού, αποφάσισα ότι δεν μπορώ να παραμείνω πρωθυπουργός και έτσι θα παραιτηθώ. Στην πολιτική, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει αποτέλεσμα. Επί οκτώ χρόνια και επτά μήνες, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω αποτελέσματα. Ομως, σήμερα, παλεύω με την ασθένειά μου και χρειάζομαι θεραπεία». Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου εξήγησε ότι έχει μάθει να συμβιώνει με την ασθένεια που τον ταλαιπωρεί από τα εφηβικά του χρόνια. Ομως, εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε τον Ιούνιο έδειξαν ότι η νόσος είχε υποτροπιάσει, με αποτέλεσμα η υγεία του να επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Εχω χάσει πολύ από την ενέργεια και τη δύναμή μου», παραδέχθηκε ο Αμπε και εξήγησε ότι πρόκειται να υποβληθεί σε νέα θεραπεία, με τακτικές ενέσεις, η αποτελεσματικότητα της οποίας παραμένει αβέβαιη. «Δεν θέλω να δημιουργηθεί κενό εξουσίας εξαιτίας της υγείας μου, και για αυτό, όταν ενημερώθηκα για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισα να παραιτηθώ», κατέληξε.

Στη συνέχεια του λόγου του, ο Αμπε ζήτησε συγγνώμη επειδή κατά τη θητεία του δεν επιλύθηκαν μείζονα προβλήματα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπως οι αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία και οι απαγωγές Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα, κατά την ψυχροπολεμική περίοδο.

Η παραίτηση του Σίνζο Αμπε βάζει τίτλους τέλους σε μια περίοδο που ξεκίνησε με δεσμεύσεις για έξοδο της οικονομίας από το τέλμα δεκαετιών και για αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή. Ομως ο Αμπε εγκαταλείπει τον πρωθυπουργικό θώκο χωρίς να έχει υλοποιήσει τη μεγαλύτερη επιθυμία του: τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Επι του παρόντος, o Iάπωνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να υποδείξει τον πιθανό διάδοχό του τόσο στο πρωθυπουργικό του αξίωμα όσο και στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αν και «ισχυρές υποψηφιότητες» θεωρούνται τόσο ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο όσο και ο επικριτής του Σιτζέρου Ισίμπα. Ο Αμπε, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ολοκλήρωνε την πρωθυπουργία του τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς, θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι την εκλογή του διαδόχου του και την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή