Πνεύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης στη Βηρυτό

Πνεύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης στη Βηρυτό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι ημέρες μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, η Σάρα ελ Σαγέντ πληροφορήθηκε ότι ένα όνειρό της έγινε πραγματικότητα, καθώς έλαβε επιστολή αποδοχής της σε πρόγραμμα μάστερ αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων σε ισπανικό πανεπιστήμιο.

Μόλις φύγει από τον Λίβανο, η Ελ Σαγέντ ελπίζει ότι θα αφήσει πίσω της την κρατική ανικανότητα που μοιάζει να προκάλεσε την καταστροφή, την πολιτική διαφθορά την οποία η νεολαία κατηγορεί για τη διάψευση των προσδοκιών της, την οικονομική βύθιση της μεσαίας τάξης προς τη φτώχεια και την ολιγωρία του πολιτικού κόσμου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι ένα δεύτερο διαβατήριο. Η Εξοδος μοιάζει πια αναπόφευκτη.

Η Ελ Σαγέντ δεν ετοιμάζεται, όμως, ακόμη να φύγει. «Δεν δραπετεύω. Θέλω τουλάχιστον να βοηθήσω τη Βηρυτό να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν φύγω», λέει. Η 30χρονη Λιβανεζο-Παλαιστίνια αρχιτέκτονας είναι ιδιοκτήτρια μικρής επιπλοποιίας στη συνοικία Γκεμαϊζέ, που υπέστη μεγάλες καταστροφές στις 4 Αυγούστου.

Ενώ στη Βηρυτό συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, χιλιάδες νέοι Λιβανέζοι μέχρι 30 ετών εμφανίστηκαν στις κατεστραμμένες γειτονιές, προσφέροντας εθελοντικά την εργασία τους. Ελάχιστοι, όμως, από τους χιλιάδες αυτούς εθελοντές θέλουν να παραμείνουν στη χώρα. Μετά την έκρηξη, οι προξενικές αρχές δυτικών χωρών, όπως αυτές του Καναδά στη Βηρυτό, διαχειρίζονται σημαντικά αυξημένο αριθμό αιτήσεων για άδειες εργασίας.

Οπως πολλοί νέοι άνθρωποι στον αραβικό κόσμο, η γενιά των νέων Λιβανέζων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά εργασίας και δεν αφήνει ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση να πάει χαμένη. Αν και κάποιοι συγγενείς της Ελ Σαγέντ εγκατέλειψαν τον Λίβανο για μεταπτυχιακές σπουδές ή θέσεις εργασίας στο Ντουμπάι ή στη Δύση, εθελοντές όπως η Ελ Σαγέντ επέλεξαν να μείνουν, ελπίζοντας να βοηθήσουν μία χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Για πολλούς νέους εθελοντές, η περισυλλογή υλικών από τα ερείπια θυμίζει καλύτερες ημέρες, όταν οι μισογκρεμισμένες σήμερα συνοικίες της Γκεμαϊζέ και της Μαρ Μικαέλ ήταν πόλος έλξης χάρη στα μπαρ, στα εστιατόρια και στη νυχτερινή ζωή τους. Το διαμέρισμα της Ελ Σαγέντ καταστράφηκε από την έκρηξη, όπως και τα σπίτια των φίλων της, οι επιχειρήσεις τους και τα αυτοκίνητα όλων τους. Οι πόρτες σε όλη την ανατολική Βηρυτό πετάχτηκαν από τα πλαίσιά τους. Οταν άρχισαν οι λεηλασίες στη γειτονιά, η Ελ Σαγέντ άρχισε να σφραγίζει τις πόρτες διαμερισμάτων. Χάρη στην πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης GoFundMe, η 30χρονη είχε μαζέψει μέσα σε είκοσι ημέρες αρκετά χρήματα για την αντικατάσταση 90 πορτών στη συνοικία Γκεμαϊζέ.

Ζευγάρι ηλικιωμένων κοιμήθηκε στο χολ του διαμερίσματός του, με παλιά βαριά ραπτομηχανή να συγκρατεί τα απομεινάρια της κατεστραμμένης πόρτας του. Αλλοι που ζήτησαν τη βοήθεια της Ελ Σαγέντ, είχαν απελπισθεί ακούγοντας τις εκβιαστικές προσφορές τοπικών ξυλουργών και άλλων τεχνητών, που ζητούσαν εκατοντάδες δολάρια ΗΠΑ για αντικατάσταση εξώπορτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή