Γαλλία: «Εντονη ανησυχία» μετά τον θάνατο Τουρκάλας δικηγόρου στη φυλακή

Γαλλία: «Εντονη ανησυχία» μετά τον θάνατο Τουρκάλας δικηγόρου στη φυλακή

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία εξέφρασε σήμερα Σάββατο την «έντονη ανησυχία» της μετά τον θάνατο φυλακισμένης Τουρκάλας δικηγόρου που έκανε απεργία πείνας, και κάλεσε άλλη μια φορά την Τουρκία να «σεβαστεί» τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μάθαμε με βαθιά ανησυχία και θλίψη για τον θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ από απεργία πείνας που είχε αρχίσει ζητώντας μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Εμπρού Τιμτίκ, καταδικάστηκε το 2019 σε περισσότερα από 13 χρόνια φυλάκιση για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Είχε αρχίσει απεργία πείνας διεκδικώντας δίκαιη δίκη. Πέθανε το βράδυ της Πέμπτης. Ήταν 42 ετών.

Ήταν μέλος της Ένωσης Σύγχρονων Δικηγόρων, με ειδίκευση στην υπεράσπιση πολιτικά ευαίσθητων υποθέσεων.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την ένωση αυτή ότι συνδέεται με τη ριζοσπαστική μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση DHKP-C, ομάδα που έχει διαπράξει επιθέσεις και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Η Γαλλία αποτίει φόρο τιμής στη δέσμευση αυτής της δικηγόρου υπέρ του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, κυρίως του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη», υπογραμμίζει το Κε ντ΄Ορσέ.

Η Εμπρού Τιμτίκ υπερασπίστηκε την οικογένεια του Μπερκίν Ελβάν, ενός εφήβου που πέθανε το 2014 από επιπλοκές των τραυμάτων που έφερε από δακρυγόνο από το οποίο επλήγη το 2013 κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.

«Η Γαλλία καλεί άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της, κυρίως τη Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών του Συμβουλίου της Ευρώπης», προστίθεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Παρίσι ζητεί επίσης την «ταχεία» απελευθέρωση του φυλακισμένου δικηγόρου Αϊτάτζ Ουνσάλ που κάνει απεργία πείνας τις τελευταίες 200 και πλέον ημέρες.

Ο θάνατος της Εμπρού Τιμτίκ προκάλεσε θλίψη σε πολλούς εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και σε αιρετούς στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή