ΚΟΣΜΟΣ

Οι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την πόλη τους

oi-neoyorkezoi-egkataleipoyn-tin-poli-toys-2394882

Συνεχίζεται το φαινόμενο της εξόδου από την Πόλη της Νέας Υόρκης, καθώς η ζήτηση για σπίτια σε προάστια της μεγαλούπολης, όπως οι κομητείες του Γουέστσεστερ και του Λονγκ Αϊλαντ, αλλά και στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ, έχει αυξηθεί σημαντικά, την ίδια στιγμή που πολλές εταιρείες συνεχίζουν να υιοθετούν πρακτικές εξ αποστάσεως εργασίας.

Δεκάδες αγοραστές εκφράζουν ανησυχίες για τους υγειονομικούς κινδύνους που καραδοκούν στις στριμωγμένες αστικές γειτονιές της Νέας Υόρκης και επιθυμούν περισσότερο χώρο από αυτόν που μπορεί να προσφέρει η ασφυκτικά κατοικημένη πόλη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 44% στις πωλήσεις κατοικιών σε προαστιακές επαρχίες που περιβάλλουν την πόλη, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε μερικές κομητείες η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε το 100%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν στο Μανχάταν μειώθηκε κατά 56% συγκριτικά με τα περυσινά στοιχεία.

Οι αναλυτές και οι μεσίτες κάνουν λόγο για πρωτοφανή τάση στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, παρόμοια με το φαινόμενο της μετακίνησης στα προάστια που έλαβε χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, τα άτομα που εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη δεν θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος στην πόλη, αναφέρει η Μαρία Ντούλις, αντιπρόεδρος στρατηγικής και επιχειρήσεων της Επιτροπής Προϋπολογισμών Πολιτών, συμπληρώνοντας πως η φυγή του πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει πιθανό πλήγμα στον προϋπολογισμό της.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο εμφανίζεται αισιόδοξος, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Νεοϋορκέζοι που έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα επιστρέψουν σύντομα. «Αν νομίζετε ότι η Νέα Υόρκη δεν θα ανακάμψει, τότε απλώς δεν γνωρίζετε τη Νέα Υόρκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντε Μπλάζιο.