Νέος πρωθυπουργός στον Λίβανο

Νέος πρωθυπουργός στον Λίβανο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες προτού επισκεφθεί, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, τον Λίβανο, ο Εμανουέλ Μακρόν συνέβαλε αποφασιστικά στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου που είχε παραλύσει τη σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό.

Υστερα από μακρόχρονες, ατελέσφορες διαβουλεύσεις, οι ηγέτες των αντιμαχόμενων πολιτικών μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού για την πρωθυπουργία τον 48χρονο διπλωμάτη Μουσταφά Αντίμπ, πρώην πρεσβευτή του Λιβάνου στη Γερμανία. Τη στήριξή τους στον Αντίμπ ανακοίνωσαν τόσο το Ελεύθερο Πατριωτικό Μέτωπο του χριστιανού προέδρου Μισέλ Αούν και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που συμμαχεί μαζί του, όσο και το σουνιτικό φιλοδυτικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, η ισχυρότερη δύναμη της μέχρι χθες αντιπολίτευσης.

Οπως ανέφεραν Λιβανέζοι αξιωματούχοι, είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος τηλεφωνικών επικοινωνιών του Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο του Λιβάνου και τους ηγέτες όλων των μεγάλων κομμάτων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατόν κυβέρνηση κοινής αποδοχής και να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις, ώστε ο Λίβανος να εξασφαλίσει τη ζωτικά αναγκαία δανειακή βοήθεια που θα επιτρέψει την επιβίωσή του. Χθες το βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την οποία είχε επισκεφθεί αμέσως μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που άφησε πίσω της 190 νεκρούς και περί τους 6.000 τραυματίες.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα, η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και οικονομικές απώλειες 6,7 έως 8,1 δισ. δολαρίων και ο Λίβανος έχει άμεση ανάγκη 605 έως 760 εκατ. για να ξανασταθεί στα πόδια του. Ηδη πριν από την έκρηξη, η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε δραματική κατάσταση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ζητήσει δανειακή βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, οι διεθνείς πιστωτές απαιτούσαν ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βοήθειας δραστικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, τις οποίες το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου ήταν ανέτοιμο να υιοθετήσει, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαπραγματεύσεις να σταματήσουν χωρίς αποτέλεσμα, τον Ιούλιο.

Από τις πρώτες δηλώσεις του Αντίμπ έγινε φανερό ότι προσανατολίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με αυξημένο το ειδικό βάρος των τεχνοκρατών και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν την ποθητή δανειακή βοήθεια. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αούν παραδέχθηκε, την παραμονή της επίσκεψης Μακρόν, την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος της χώρας, που βασίζεται στη νομή της εξουσίας ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι ο Λίβανος πρέπει να κηρυχθεί «κοσμικό κράτος» που θα προστατεύει τον πλουραλισμό. Υπέρ της αλλαγής του πολιτικού συστήματος τάχθηκε και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή