Αυστηρότερους νόμους για τους δικηγόρους που κατηγορούνται για τρομοκρατία, ζητά ο Ερντογάν

Αυστηρότερους νόμους για τους δικηγόρους που κατηγορούνται για τρομοκρατία, ζητά ο Ερντογάν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέσπιση νέων αυστηρότερων νόμων για τους δικηγόρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για τρομοκρατία, ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ από απεργία πείνας την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αφαιρείται η δικηγορική άδεια όσων δικηγόρων κατηγορούνται για διασύνδεση με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η Εμπρού Τιμτίκ πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από απεργία πείνας διάρκειας 238 ημερών, την οποία ξεκίνησε μετά την καταδίκη της πέρυσι για φερόμενη ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ήταν μέλος του Σύγχρονου Δικηγορικού Συλλόγου (CHD), μιας αριστερής οργάνωσης που κατηγορείται για στενές σχέσεις με το εκτός νόμου μαρξιστικό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Μετά τον θάνατό της, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης ανήρτησε μια αφίσα με το πρόσωπο της έξω από τα κεντρικά του γραφεία, σε μια διαμαρτυρία την οποία καταδίκασε ρητά ο Ερντογάν.

«Θα έπρεπε να συζητάμε αν μέθοδοι όπως η αποβολή από το επάγγελμα θα έπρεπε να εισαχθούν για τους δικηγόρους», δήλωσε σε δικαστές και εισαγγελείς κατά τη διάρκεια μίας τελετής στην Άγκυρα. Ακριβώς όπως οι κλέφτες δεν πρέπει να καλούνται για να υπερασπιστούν διαρρήκτες, «ένας δικηγόρος ο οποίος υπερασπίζεται τρομοκράτες δεν πρέπει να είναι τρομοκράτης», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε βαθιά λύπη για τον θάνατο της Τιμτίκ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών. Σύμφωνα με την ΕΕ, η Τιμτίκ είναι η τέταρτη κρατούμενη που πέθανε φέτος μετά από απεργία πείνας.

Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων αλλαγών στη δομή των τουρκικών δικηγορικών συλλόγων, πολλοί από τους οποίους έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο. Οι αλλαγές θα εξασθενίσουν τις εξουσίες τους καθώς επιτρέπεται η λειτουργία πολλαπλών συλλόγων, αντί για έναν μόνο, σε κάθε επαρχία.

«Είναι πολύ οδυνηρό ότι οι σύλλογοι, που θα έπρεπε να είναι θεσμοί δικαιοσύνης, μετατράπηκαν στην πίσω αυλή τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν για τη μεταρρύθμιση των δικηγορικών συλλόγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή