Μια παράδοξη νέα σχολική χρονιά στην εποχή της COVID-19

Μια παράδοξη νέα σχολική χρονιά στην εποχή της COVID-19

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα παράδοξη είναι η έναρξη της φετινής νέας σχολικής χρονιάς, καθώς πολλά κράτη εξακολουθούν να βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας. Ωστόσο, το άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι επιτακτικό και η απώλεια των μαθημάτων θα έχει πολύ βαρύ κόστος για τους μαθητές, επισημαίνουν πολλοί ειδικοί. Κάθε κράτος, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει καλύτερα την υγεία των πολιτών, ανοίγει, ή το έκανε τις τελευταίες ημέρες, τις σχολικές αίθουσες εφαρμόζοντας διαφορετικούς κανόνες.

Στη Βρετανία, όπου θα λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης εντός της εβδομάδας, η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων αναμένεται να «σπάσει» τα πολυμελή τμήματα, δημιουργώντας «ασφαλείς φυσαλίδες». Κάθε ομάδα μαθητών θα τηρεί αποστάσεις από τις υπόλοιπες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Επίσης, θα τροποποιηθούν οι ώρες των διαλειμμάτων και έναρξης των μαθημάτων. Οι συστάσεις για χρήση μάσκας και προσωπίδας διαφοροποιούνται κατά περιοχή. Στην Αγγλία, π.χ., μόνο οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να φορούν μάσκα στους κοινόχρηστους χώρους, εφόσον έχει επιβληθεί lockdown στην περιοχή τους. Στη Σκωτία, αντιθέτως, είναι υποχρεωτική για όλους.

Στη Γαλλία, το πρώτο κουδούνι χτύπησε χθες. Η παρουσία των μαθητών στα σχολεία είναι υποχρεωτική και μεγαλύτεροι των 11 ετών μαθητές υποχρεούνται στη διαρκή χρήση μάσκας. Οι σχολικές αρχές φροντίζουν για την απολύμανση και τον εξαερισμό των αιθουσών. Ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων σε μια περιοχή μπορεί να τροποποιήσει τη σχολική ζωή, με λιγότερες παρουσίες, ενώ η ραγδαία αύξησή τους πιθανώς να οδηγήσει στο παροδικό κλείσιμο σχολείων. Στα δημοτικά, τα τμήματα δεν θα υπερβαίνουν τα 8 έως 15 παιδιά, που θα εναλλάσσονται σε πρωινά/απογευματινά μαθήματα ή ακόμα και διαδικτυακή διδασκαλία.

Στα περισσότερα γερμανικά κρατίδια, παιδιά και εκπαιδευτικό προσωπικό υποχρεούνται να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αλλά όχι όταν βρίσκονται στα θρανία τους. Επίσης, κάθε τμήμα κάνει διάλειμμα σε διαφορετικό σχολικό χώρο, ενώ παράθυρα και πόρτες παραμένουν ανοικτά, κατά το δυνατόν, την ώρα της διδασκαλίας. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις συνεχίζεται η διαδικτυακή διδασκαλία.

Στην Ιταλία, τα περισσότερα σχολεία αναμένεται να υποδεχθούν τους μαθητές στις 14 Σεπτεμβρίου, παρότι ο τελικός σχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την άφιξη και την αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο, αλλά όχι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εφόσον εξασφαλιστεί μεταξύ των θρανίων η αναγκαία απόσταση, η οποία ορίζεται στο ένα μέτρο. Επίσης, η χρήση μάσκας επιβάλλεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως είναι το τραγούδι.

Στην Ολλανδία, τα σχολεία έχουν ξεκινήσει σταδιακά τη λειτουργία τους από τον περασμένο μήνα με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στην τάξη, χωρίς την υποχρέωση μάσκας. Στη Νορβηγία, τα σχολεία λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στη ρουτίνα τους λόγω πανδημίας. Δεν επιβάλλεται η χρήση μάσκας, ούτε έχει μεταβληθεί το ωράριο λειτουργίας, αν και η έναρξη των μαθημάτων γίνεται κλιμακωτά. Τα παιδιά κάθε τμήματος δεν έρχονται σε επαφή με αυτά άλλων τμημάτων και κάνουν διάλειμμα σε διαφορετικό χώρο του σχολείου.

Πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς και στην Πολωνία η χθεσινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές στις αίθουσες, αλλά οι διευθυντές αποφασίζουν τι ισχύει στους κοινόχρηστους χώρους. Πολλοί εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ότι στα σχολεία της Βαρσοβίας και της Κρακοβίας είναι αδύνατη η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην Ισπανία, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Η παρουσία των μαθητών είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση μάσκας. Τα παιδιά οφείλουν να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με όλους, εκτός από εκείνους τους συμμαθητές τους που θα απαρτίζουν την «ασφαλή φυσαλίδα» τους. Καθημερινά θα γίνεται θερμομέτρηση στο σπίτι ή στο σχολείο.

Χαώδης αποδεικνύεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ, με πολλά σχολεία να αναγκάζονται να σταματήσουν ξανά λόγω κρουσμάτων. Τέλος, στη Νέα Υόρκη αναβλήθηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς με φυσική παρουσία των παιδιών τουλάχιστον έως τις 21 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καθησυχάσουν οι γονείς, να μπορέσουν οι επικεφαλής των σχολείων να προετοιμαστούν καλύτερα για την ασφαλή λειτουργία και να αποτραπεί το ενδεχόμενο απεργίας των εκπαιδευτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή