ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ρωσική ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ καταγγέλλουν Facebook και Twitter

merlin_174654510_a8da2ce4-c08a-46d4-84e2-81e8e3f5aafa-jumbo

Η ρωσική ομάδα στον κυβερνοχώρο που ενεπλάκη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 έχει επιστρέψει χρησιμοποιώντας δίκτυο εικονικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια ιστοσελίδα που έχει στηθεί για να μοιάζει με ειδησεογραφικό μέσο αριστερών πεποιθήσεων, κατήγγειλαν την Τρίτη το Facebook και το Twitter.

Τα δύο κορυφαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν ότι η φερόμενη ως εκστρατεία παραπληροφόρησης των Αμερικανών ψηφοφόρων της ομάδας με το αγγλικό όνομα Internet Research Agency, που στηρίζεται από το Κρεμλίνο, επιχειρεί ξανά να αναμιχθεί στην προεκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, όπως έκανε προ τετραετίας στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Φέτος προσπαθεί και πάλι να απομακρύνει ψηφοφόρους από τον αντίπαλο του κ. Τραμπ, τον Τζο Μπάιντεν.

Facebook και Twitter παρουσίασαν στοιχεία της ρωσικής ανάμιξης, μολονότι ο Λευκός Οίκος τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ελέγξει όλο και περισσότερο τη ροή πληροφοριών σχετικά με τις εξωτερικές απειλές στην ακεραιότητα των εκλογών του Νοεμβρίου και να υποβαθμίσει τη ρωσική ανάμιξη. Μόλις την περασμένη Κυριακή ο κορυφαίος αξιωματούχος πληροφοριών της κυβέρνησης Τραμπ προσπάθησε να ισχυριστεί ότι η Κίνα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη Μόσχα.

Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν κατηγορηθεί το 2016 για καθυστερημένη αντίδραση στη ρωσική ανάμιξη, και ακόμη και σήμερα κατηγορούνται από υπαλλήλους τους ότι δεν δρουν επαρκώς ώστε να αντμετωπίσουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους.

Τώρα όμως ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει μέτρα σχετικά με τις εκλογές του 2020, και ότι ενημερώθηκαν για τη δράση των Ρώσων από το FBI.