O Μπους στηρίζει Σαρόν, οι σύμβουλοι διαφωνούν

O Μπους στηρίζει Σαρόν, οι σύμβουλοι διαφωνούν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O Μπους στηρίζει τον Σαρόν, ενώ οι σύμβουλοί του αμφισβητούν τη στρατηγική απέναντι στο Ισραήλ», ήταν ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Βασιζόμενη στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου το Σάββατο, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ρητορική στο θέμα της Μέσης Ανατολής εμφανίζει παλινδρομήσεις.

Πριν από δυόμισι εβδομάδες, στις 13 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέκρινε δημοσίως τον Σαρόν για τη στρατιωτική επέμβαση στη Δυτική Οχθη, αποκαλώντας τη «μη βοηθητική» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της εκεχειρίας. Το Σάββατο όμως, μία ημέρα αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα αρχηγεία του Γιασέρ Αραφάτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έφυγε κυνηγημένος από το γραφείο του, ο Μπους χαρακτήρισε τον Σαρόν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, που νομιμοποιείται να ικανοποιεί την απαίτηση του λαού του για περισσότερη ασφάλεια. O Μπους ζήτησε από τον Αραφάτ να συλλάβει τους τρομοκράτες, ενώ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν υπερψηφίσει ψήφισμα του OHE που ζητάει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή τη φορά, ο Μπους «χρησιμοποίησε την ισχυρότερη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής για να υποστηρίξει τον Αριέλ Σαρόν και να καταδικάσει τον Γιασέρ Αραφάτ».

Ο Μπους προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης το Σάββατο το πρωί και μετά τη συνάντησή του με τον πατέρα του, πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

«Είναι πολλά που δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί», δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος του Λευκού Οίκου. «Γι’ αυτό ίσως τα μηνύματά μας δεν φαίνονται τόσο καθαρά». Οι συνεχείς αλλαγές τόνου του προέδρου Μπους έρχονται σε έντονη αντίθεση με τη ρητορική του στο ζήτημα της τρομοκρατίας, στην οποία οι χώρες του πλανήτη χωρίζονται σε «καλές και κακές», σε «εχθρούς και φίλους».

Στον αραβικό κόσμο, η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ραμάλα και η συνεχιζόμενη πολιορκία του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ προκάλεσε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, οργή. H Ιορδανία απείλησε χθες με ιερό πόλεμο το Ισραήλ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στο πλαίσιο συνεδρίου κατά της τρομοκρατίας, προειδοποίησαν το Ισραήλ για το ενδεχόμενο «ολοκληρωτικού πολέμου στη M. Ανατολή». Σε ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες του Ισραήλ αποτελούν απειλή κατά της παγκόσμιας ειρήνης και της ασφάλειας και φέρνουν την περιοχή της M. Ανατολής πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο». Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ζήτησε από το Ισραήλ να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητεί την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Ραμάλα. Στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο, οι Αρχές αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους του Αμμάν και του Καΐρου, διαμαρτυρόμενοι για την ισραηλινή εισβολή στη Ραμάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή