Ικέτης, εξόριστος ή μάρτυρας ο Αραφάτ;

Ικέτης, εξόριστος ή μάρτυρας ο Αραφάτ;

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον επικίνδυνη καμπή της εισέρχεται η πεντηκονταετής σύρραξη Ισραήλ – Παλαιστινίων, μετά το νέο λουτρό αίματος της περασμένης Κυριακής, στις επιθέσεις αυτοκτονίας με τους 16 νεκρούς και τους 30 τραυματίες στη Χάιφα και στον ισραηλινό εποικισμό Εφράτ, θλιβερή κατάληξη ενός πενθημέρου που σφραγίστηκε από ισάριθμες βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και με τον Γιασέρ Αραφάτ πάντα αποκλεισμένο από τον ισραηλινό στρατό στα ερείπια του στρατηγείου του στη Ραμάλα. Διάχυτη ήταν χθες η αίσθηση ότι το παραθυράκι στην ειρήνη, που είχε ανοίξει με την εκεχειρία στις αρχές Μαρτίου και τη μεσολάβηση Ζίνι, έκλεισε ερμητικά, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κάλεσε από τηλεοράσεως τους συμπατριώτες του σε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ολοκληρωτικό και χωρίς συμβιβασμούς», για να συνοψίσει στη συνέχεια τη μοιραία, κατά την άποψη ορισμένων αναλυτών, αντιπαράθεσή του με τον Γιασέρ Αραφάτ στη φράση «είναι εχθρός του Ισραήλ και του ελεύθερου κόσμου, απειλή κατά της σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, είναι ο υποκινητής και καθοδηγητής της τρομοκρατίας, είναι ο εχθρός του Ισραήλ».

Οι στόχοι της επιχείρησης

«Η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να θέσει στον πρωθυπουργό τις ερωτήσεις που δεν θέτουν οι υπουργοί του, ώστε να γίνει κατανοητή, αλλά και να οριοθετηθεί η δράση του κ. Σαρόν, του υπουργού Αμυνας Μπεν Ελιέζερ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου», επεσήμαινε χθες η εφημερίδα «Μααρίβ», θέτοντας το καίριο ερώτημα «ποιος είναι ο στόχος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία χθες επεκτάθηκε εκτός από τη Ραμάλα, στην Τουλκαρέμ, στην Καλκίλιε και εν μέρει στη Βηθλεέμ.

«Αραγε ο στόχος είναι να γονατίσει ο Αραφάτ, ικέτης για την κατάπαυση του πυρός; Διότι εάν ναι, τότε γιατί εκλήθησαν 20.000 έφεδροι; Ή μήπως στόχος είναι η κατάκτηση μεγάλων εδαφικών τμημάτων από τον ισραηλινό στρατό και η εν συνεχεία παραμονή του σε αυτά; Εάν συμβαίνει το δεύτερο, τότε αυτό πρέπει να καταστεί σαφές, τουλάχιστον προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να ξανασκεφτούν πώς ψηφίζουν», κατέληγε η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτς», ο αποκλεισμός του Αραφάτ -τώρα και με συρματοπλέγματα- υπήρξε «προϊόν συμβιβασμού και επίπονων διαπραγματεύσεων» στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν, αν και γενικεύεται η πεποίθηση ότι οι Ισραηλινοί, επικαλούμενοι τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και το «νέο δόγμα» του προέδρου Μπους, προχωρούν ουσιαστικά στην πλήρη κατάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής και κατά μία εκδοχή στην εξόντωση του Γιασέρ Αραφάτ.

Συλλήψεις 11 ξένων

«Φυσική ή πολιτική» διερωτώνται και πάλι Ισραηλινοί και ξένοι αναλυτές. Προκειμένου για τη δεύτερη περίπτωση, κυκλοφορεί σενάριο περί νέας εξορίας του σε κάποια αραβική χώρα, πιθανώς την Αίγυπτο. Αυτήν ακριβώς την πιθανότητα απέκλεισε, όμως, χθες ο Παλαιστίνιος ηγέτης στη διάρκεια δηλώσεών του προς δημοσιογράφους και τα μέλη της ομάδας φιλειρηνιστών, που κατόρθωσαν να διεισδύσουν στη Ραμάλα, την οποία οι Ισραηλινοί έχουν κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη», αποκομμένη από τους δημοσιογράφους, προς μεγάλη αγανάκτηση της Ενωσης Ξένου Τύπου στο Ισραήλ. Επιστέγασμα της σκληρής στάσης των Ισραηλινών ήταν η χθεσινή σύλληψη 11 ξένων ακτιβιστών, μεταξύ αυτών και του Μποβέ, που περίμεναν την απέλασή τους.

«Είμαι ένας από τους μάρτυρες του λαού μου», ήταν η απάντηση του Γιασέρ Αραφάτ, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξορίας του – ελέχθη ότι θα μεταφερθεί ενδεχομένως με ελικόπτερο, στα πρότυπα της διαφυγής του από την πολιορκία στον Λίβανο το 1984. O ηγέτης της ΟΑΠ υπενθύμισε στον Αριέλ Σαρόν το ατελέσφορο της εμπειρίας του Λιβάνου και φάνηκε να χλευάζει τη «δαιμονοποίησή» του από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, την ώρα που οι ενέργειες του Ισραήλ προκαλούν όλο και μεγαλύτερη αδημονία, εάν δεν πρόκειται για ξεκάθαρη δυσφορία, σε χώρες της Ευρώπης.

«Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε τον κ. Αραφάτ, ούτε να τον ταπεινώσουμε. Απλώς προσπαθούμε να εξαλείψουμε τους θυλάκους της βίας, προτού προχωρήσουμε σε πολιτικό διακανονισμό του προβλήματος», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαφράσκι. Ταυτόχρονα, όμως, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Αριέλ Χιμάν προέβλεψε ότι η επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» με επίκεντρο τη Ραμάλα θα είναι ευρείας κλίμακας και μακράς διαρκείας. Οι Ισραηλινοί διέψευσαν κατηγορίες των Παλαιστινίων ότι προέβησαν σε σφαγές στο νοσοκομείο της Ραμάλας. Απλώς επρόκειτο για επί τόπου έρευνα του στρατού προς αναζήτηση υπόπτων.

Ενδιαμέσως, τρεις Παλαιστίνιοι ύποπτοι για συνεργασία με τους Ισραηλινούς βρέθηκαν δολοφονημένοι, ενώ ανεξακρίβωτος παρέμενε χθες ο αριθμός των Παλαιστινίων αστυνομικών, πέντε ή 30, που λέγεται ότι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά την ώρα που ζητούσαν να παραδοθούν. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Γάζα, δέκα άλλοι καταζητούμενοι συνελήφθησαν, πέντε ξένοι τραυματίσθηκαν σοβαρά από πυρά όπλων, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE συνεδρίαζε για δεύτερη φορά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εις μάτην σκέφτονταν πολλοί, καθώς ο αγώνας δρόμου Ισραηλινών και Παλαιστινίων να προλάβουν τις εξελίξεις, φαίνεται να κλίνει υπέρ των πρώτων και υπέρ του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή