Λύθηκε το μυστήριο της συμπεριφοράς

Λύθηκε το μυστήριο της συμπεριφοράς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν μιλάμε στο τηλέφωνο κάνουμε διάφορες χειρονομίες, λες και ο συνομιλητής μας μάς βλέπει από την άλλη άκρη της γραμμής; Σήμερα απ’ ό,τι φαίνεται οι ερευνητές μπόρεσαν να λύσουν το μυστήριο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όταν «μιλάμε» με τα χέρια κατά κάποιον τρόπο αφαιρούμε ένα μεγάλο φορτίο από τον εγκέφαλο, δίνοντάς του την ευκαιρία να ασχοληθεί αποτελεσματικότερα με κάτι άλλο – όπως την απομνημόνευση.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Ψυχολογικής Επιστήμης (Psycological Science), οι ερευνητές άφησαν 26 παιδιά και 32 ενήλικες να εκφραστούν ελεύθερα -κινώντας τα χέρια τους- ενώ έφερναν σε πέρας μια άσκηση που αποτελούταν από πέντε σκέλη.

Τα πέντε σκέλη

Πρώτον, έλυσαν ασκήσεις μαθηματικών που ήταν κατάλληλες για την ηλικία τους. Δεύτερον, τους δόθηκε ένας κατάλογος αντικειμένων για να τα απομνημονεύσουν. Τρίτον, τους ζητήθηκε να εξηγήσουν με ποιον τρόπο έλυσαν τα προβλήματα. Τέταρτον, εξετάστηκε η ικανότητά τους να ανακαλέσουν τα αντικείμενα που είχαν απομνημονεύσει.

Τέλος, τους ζητήθηκε να εξηγήσουν και πάλι πώς έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αυτή τη φορά κρατώντας τα χέρια τους ακίνητα πάνω στο τραπέζι. Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα SusaGoldin-Meadow, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τους επιτρεπόταν να «μιλήσουν» με χειρονομίες μπορούσαν να ανακαλέσουν κατά μέσον όρο 20% περισσότερα αντικείμενα από τους υπολοίπους.

Οι διαπιστώσεις

Αλλος ένας συγγραφέας, ο δρ Howard Nussbaum, επισήμανε ότι ο λόγος που ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν τη λύση των ασκήσεων μαθηματικών ήταν για να αυξήσουν τη γνωστική τους λειτουργία, δηλαδή την εργασία που πρέπει να κάνει ο εγκέφαλος πέραν της ανάκλησης της λίστας με τα αντικείμενα. «Αυτές οι διαπιστώσεις μάς υποδεικνύουν ότι με τις χειρονομίες δεν χρειάζεται επεξήγηση, οπότε απελευθερώνεται η ικανότητα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα στην απομνημόνευση», είπε ο επιστήμονας.

Τέλος, ο dr Goldin-Medow ανέφερε ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κουνάμε τα χέρια μας όταν μιλάμε στο τηλέφωνο κι ακόμη γιατί και οι τυφλοί άνθρωποι εκφράζονται με την κίνηση των χεριών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή