Μόδα τα… αόρατα «σιδεράκια»

Μόδα τα… αόρατα «σιδεράκια»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα μέθοδος -«αόρατη»- θεραπεύει ορθοδοντικά μόνο τους ενήλικες ασθενείς. Δηλαδή μόνο όσοι έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 16-17 ετών και για όσο διάστημα έχουν γερά δόντια. H είδηση προκάλεσε στην αρχή προβληματισμό και αμφιβολία. Κι αυτό γιατί δεν γινόταν κατανοητό πώς θα καταργηθούν τα «σιδεράκια».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι και ο ηθοποιός Τομ Κρουζ αποφάσισε και εφαρμόζει τη νέα αυτή μέθοδο για να βελτιώσει το χαμόγελό του, χωρίς να συναντά προβλήματα στις ειδικές επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Τελικώς η ορθοδοντική, χρησιμοποιώντας την υψηλή τεχνολογία, είχε σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα των ενηλίκων με μεγάλη επιτυχία και το σημαντικότερο χωρίς σιδεράκια. H μέθοδος ανακαλύφθηκε στην Καλιφόρνια, στην Κοιλάδα της Τεχνολογίας (SilicoValley), ύστερα από συνεργασία της Ορθοδοντικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του SaFransisco (Pacific University) με την τεχνολογία των υπολογιστών, την τρισδιάστατη απεικόνιση και την τεχνολογία των λέιζερ.

Η εταιρεία, που υποστηρίζει τη μέθοδο, ιδρύθηκε το 1997 στην Καλιφόρνια, επένδυσε σε αυτήν εκατομμύρια δολαρίων και από τον Ιανουάριο του 2001 μπήκε στο Χρηματιστήριο Nasdaq. Τη μέθοδο την εφαρμόζουν, εδώ και περισσότερο από 2,5 χρόνια, το 70% των ορθοδοντικών της Αμερικής και του Καναδά, ενώ υπάρχουν χιλιάδες ολοκληρωμένων περιστατικών με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Η θεραπεία

Η θεραπεία γίνεται με διαφανείς νάρθηκες (αόρατα σιδεράκια). Ανάλογα με το πόσο στραβά είναι τα δόντια, χρειάζονται από 10-60 νάρθηκες που ο καθένας φοριέται για 2 εβδομάδες. H διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 6 μήνες έως 2,5 χρόνια. Οι νάρθηκες φοριούνται συνεχώς, βγαίνουν μόνο στο φαγητό και ξανατοποθετούνται μετά το βούρτσισμα ούλων – δοντιών και τη χρήση του οδοντιατρικού νήματος.

Ο ασθενής επισκέπτεται το ιατρείο κάθε 4-6 εβδομάδες και ο ορθοδοντικός ελέγχει όλα τα στάδια της θεραπείας από τον υπολογιστή του, ύστερα από σύνδεση μέσω του Ιντερνετ, με τον υπολογιστή του κέντρου που υποστηρίζει τη μέθοδο στην Αμερική.

Ο ορθοδοντικός για να μπορέσει να εφαρμόσει τη μέθοδο παρακολουθεί ένα ειδικό σεμινάριο και αποκτά έτσι έναν κωδικό πρόσβασης (password) στον υπολογιστή του κέντρου.

Οι διαφανείς νάρθηκες (αόρατα σιδεράκια) κατασκευάζονται από υπολογιστή στην Αμερική, σε ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο, με βάση το σχέδιο θεραπείας του ορθοδοντικού.

Εχουν σχήμα πέταλου, καλύπτουν όλες τις επιφάνειες των δοντιών και φτιάχνονται από λεπτό διαφανές πλαστικό πάχους (0,75 χιλστ.), σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές για οδοντιατρική χρήση.

Ο υπολογιστής φτιάχνει τον κάθε νάρθηκα έτσι ώστε να κάνει μια μικρή μετακίνηση των δοντιών, την οποία θα τη συνεχίσει ο επόμενος. Οδηγούνται έτσι τα δόντια βήμα βήμα στην τελική τους θέση.

Οι νάρθηκες μοιάζουν με τους νάρθηκες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών ή με τους συγκρατητικούς ορθοδοντικούς νάρθηκες, είναι όμως συνήθως λεπτότεροι. Ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει τους νάρθηκες, τους περιγράφουν χαρακτηριστικά σαν φακούς επαφής των δοντιών.

Τα πλεονεκτήματα

Η επαναστατική μέθοδος της αόρατης ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων υπερέχει έναντι των άλλων μεθόδων, γιατί οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί: 1) είναι αόρατοι και φοριούνται παντού χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, 2) δεν ενοχλούν στην ομιλία γιατί είναι λεπτοί και συνηθίζονται πολύ γρήγορα από τη γλώσσα, 3) μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα και γρήγορα, 4) δεν πονάνε ούτε τραυματίζουν τη γλώσσα, τα χείλη κ.λπ. 5) προσφέρουν δυνατότητες καλύτερης στοματικής υγιεινής, γιατί ο ασθενής τους βγάζει, βουρτσίζει ευκολότερα ούλα και δόντια και μπορεί να χρησιμοποιεί και το απαραίτητο οδοντιατρικό νήμα.

Ο τρόπος θεραπείας με τους αόρατους νάρθηκες βασίζεται στις δοκιμασμένες στον χρόνο κλασικές αρχές της ορθοδοντικής μετακίνησης των δοντιών έπειτα από άσκηση δυνάμεων.

Η υψηλή τεχνολογία βοήθησε ώστε η άσκηση αυτών των δυνάμεων να γίνει εντελώς αόρατη. Αυτή που είναι ορατή είναι μόνο η αλλαγή στο χαμόγελο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή