Τα πικρά δάκρυα του Τεντ Τέρνερ

Τα πικρά δάκρυα του Τεντ Τέρνερ

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τοίχοι των διεθνών κεντρικών γραφείων του Τεντ Τέρνερ, δεκατέσσερις ορόφους πάνω από το κέντρο της Ατλάντα, είναι γεμάτοι αγαλματίδια Οσκαρ. Αν προσπαθήσεις να πιάσεις ένα, π.χ. αυτό της Καζαμπλάνκα για την καλύτερη παραγωγή, θα διαπιστώσεις ότι είναι τοποθετημένα βαθιά στις γυάλινες προθήκες. «Μεγάλη Βρετανία, ε;», ουρλιάζει ο 63χρονος πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής του CNN, πρώην πρωταθλητής ιστιοπλοΐας και φιλάνθρωπος, γέρνοντας πάνω από το γραφείο του με τόση φόρα, ώστε παρά λίγο να αναποδογυρίσει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας για το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος», το οποίο από ό,τι φαίνεται χρησιμοποιεί ως πρες-παπιέ. Το διάσημο λεπτό μουστάκι του είναι πλέον ασημένιο, άψογα διατηρημένο και ανασηκώνεται κάθε φορά, που χαμογελάει, το οποίο κάνει συχνά, είτε επειδή διασκεδάζει, είτε όταν αναφέρεται στη Μέση Ανατολή, την οικολογική καταστροφή, τα πάντα.

Δύσκολα χρόνια

Τα χαμόγελα μοιάζουν εξαιρετικά εκτός τόπου και χρόνου, αφού ο Τέρνερ εξήλθε από τα δύο χειρότερα χρόνια της ζωής του, που του άφησαν μία έντονη διάθεση αυτοκτονίας. Την άνοιξη του 2000 περιθωριοποιήθηκε αιφνιδιαστικά από την εταιρεία μέσων ενημέρωσης που οικοδόμησε εκ του μηδενός και αποπέμφθηκε από το τιμόνι σε μία ανόητη θέση συμβούλου μέσω ενός φαξ. Μετά η σύζυγός του επί μία οκταετία, η ηθοποιός Τζέιν Φόντα, γύρισε σπίτι ένα βράδυ -έτσι ακριβώς το διηγείται- και τον ενημέρωσε ότι σήμερα είναι μία αναγεννημένη Χριστιανή? πήραν διαζύγιο τον περασμένο χρόνο. Δύο από τα εγγόνια του εμφάνισαν μία σπάνια γενετική ανωμαλία και το ένα πέθανε. Οι φίλοι του Τέρνερ λένε ότι ήταν απαρηγόρητος.

Στη συνέχεια, όταν αισθάνθηκε ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, συγκέντρωσε την οργή των Αμερικανών πάνω του, αποκαλώντας ενώπιον φοιτητών στο Ρόουντ Αϊλαντ «γενναίους» τους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου. Αναγκάσθηκε να βυθισθεί στη σιωπή. «Είναι ωραίο να σιωπάς σε μία στιγμή που όλοι λένε σε όλους τι να κάνουν», αποφαίνεται, την ώρα που κάθεται στην πολυθρόνα του με θέα την πόλη.

Τεράστιο φιλανθρωπικό έργο

Αντ’ αυτού όμως ρίχτηκε στο φιλανθρωπικό έργο, που είναι από μόνο του ιλιγγιώδες. Το 1997 δεσμεύθηκε ότι θα χορηγήσει στον OHE ένα δισ. δολάρια και συνέβαλε στην αποπληρωμή των 34 εκατ. που χρωστούσαν οι ΗΠΑ στον Οργανισμό το 2000. Το ίδρυμα του Τέρνερ στον OHE, το μεγαλύτερο από τις τρεις φιλανθρωπικές του οργανώσεις, δαπάνησε πρόσφατα 22,2 εκατ. δολάρια σε ένα μήνα για την καταπολέμηση των γαστρεντερικών διαταραχών στα παιδιά των Βιετναμέζων, τη μείωση των εκπομπών επικίνδυνων αερίων στην Κίνα και την παροχή βοήθειας προς τις γυναίκες της Μπουρκίνα Φάσο, που επιθυμούν να συστήσουν εταιρείες παραγωγής φυστικοβούτυρου. «Προσπαθώ όμως να αναγκάσω τον εαυτό μου να ηρεμήσει», λέει.

Ο Νάιτζελ Πρίτσαρντ, επικεφαλής του CΝγια τις διεθνείς σχέσεις, ο οποίος κάθεται πίσω μου, έχει προετοιμάσει ένα σημείωμα με τα σημεία, που δεν θα έπρεπε να θίξει ο εργοδότης του. Γυρίζοντας τον λαιμό μου βλέπω ότι συμβουλεύει ευγενικά τον Τέρνερ να αποφύγει να μιλήσει για την AOL Time Warner, την εταιρεία, που προέκυψε από τη συγχώνευση της εταιρείας Ιντερνετ AOL με την Turner Broadcasting. Ιδιαίτερα θα έπρεπε να υπερπηδήσει τον σκόπελο της ομιλίας στο Ροντ Αϊλαντ. O Νάιτζελ κάνει απλώς τη δουλειά του, αλλά υποπτεύομαι ότι ξέρει πως ειδικά σε αυτό το ζήτημα η συμβολή του δεν θα είναι αποτελεσματική. O Τέρνερ είναι γνωστός ότι κάνει πάντα του κεφαλιού του. Στην αρχή της καριέρας του προκάλεσε αίσθηση όταν εμφανίσθηκε γυμνός ενώπιον στελεχών διαφημιστικής εταιρείας. Αργότερα πυροδότησε δημόσιες αντιπαραθέσεις, όταν επισκέφθηκε την Κούβα και ζήτησε από το Φιντέλ Κάστρο να συμμετάσχει σε διαφημιστικό σποτ για το CΝΝ.

«Λάθος λέξεις»

«Εκανα μία ατυχή επιλογή λέξεων!», φωνάζει, όταν ανακύπτει το θέμα της ομιλίας στο Ροντ Αϊλαντ. «Επέλεξα, κατά λάθος, να πω ότι ήταν γενναίοι. Αυτό ήταν σφάλμα. Επειδή εδώ είναι η πατρίδα των γενναίων και των Γενναίων, με γάμα κεφαλαίο», λέει, εννοώντας την ομάδα μπέιζμπολ της Ατλάντα, της οποίας είναι ιδιοκτήτης. «Εντάξει, χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη τόσο συχνά, που μου έρχεται αβίαστα. Είναι συνέχεια στο μυαλό μου, επειδή έχω αυτήν την ομάδα εδώ και 25 χρόνια. Τραγουδάω διαρκώς το τραγούδι».

Ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, φέρεται ότι νόμιζε πως η χορηγία ενός δισεκατομμυρίου προς τον Οργανισμό ήταν φάρσα του Τέρνερ. Κι όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινή: στα ποικίλα σχέδιά του για τη διάσωση του κόσμου, από την προστασία σπάνιων ζώων στο Νέο Μεξικό μέχρι την ίδρυση ενός έγκυρου ινστιτούτου για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ο Τέρνερ μοιάζει όντως να αντιμετωπίζει τον εαυτό σαν εγκλωβισμένο σε μία προσωπική μάχη εναντίον της Αποκάλυψης. «Κάνω ό,τι μπορώ για να αποφευχθεί η καταστροφή. Ή θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση ή αντίο». Δεν δίνει απλά χρήματα, οι υπάλληλοί του έχουν συνηθίσει να τον βλέπουν να περιδιαβαίνει τους δρόμους, συλλέγοντας σκουπίδια.

Οι τρομοκράτες

Είναι έκπληκτος, εξοργισμένος, εξωθείται σε όλο και πιο θρουβώδεις χαρακτηρισμούς και πλατύτερα χαμόγελα σύγχυσης από το γεγονός ότι ουδείς άλλος ασχολείται με αυτά τα ζητήματα τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς όλοι μας είμαστε απορροφημένοι από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Τώρα δεν τρομοκρατούν οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους και αντίστροφα;», αναρωτιέται, καθώς ο Πρίτσαρντ αρχίζει να σημειώνει εκνευρισμένα στο σημειωματάριό του. «Μου φαίνεται ότι το κάνουν αμφότεροι. Οταν οι Βρετανοί προχωρούσαν σε αντίποινα εναντίον των Γερμανών, των Ναζί, που βομβάρδισαν το Λονδίνο, βομβαρδίζοντας το Βερολίνο, αυτό δεν έκαναν, αλληλοτρομοκρατούνταν; Οι πλούσιοι και ισχυροί δεν καταφεύγουν στην τρομοκρατία… Οι Παλαιστίνιοι πολεμούν με δράστες επιθέσεων αυτοκτονίας, αυτό έχουν μόνο. Οι Ισραηλινοί διαθέτουν μία από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές στον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τίποτα. Ποιοι είναι λοιπόν οι τρομοκράτες;», αναρωτιέται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή