Τι θα συζητήσουν οι ισχυροί του κόσμου στον Καναδά

Τι θα συζητήσουν οι ισχυροί του κόσμου στον Καναδά

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου και η Ρωσία (G8) θα συζητούν την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στην πόλη Κανανάσκις στον Καναδά τον τρόπο επίλυσης των διεθνών οικονομικών προβλημάτων, εκπρόσωποι των εξαθλιωμένων κρατών της δυτικής Αφρικής σχεδιάζουν τη δική τους αντίπραξη, μία διάσκεψη κορυφής στο Μάλι, στη διάρκεια της οποίας θα απευθύνουν εκ νέου εκκλήσεις προς τη Δύση για την παραγραφή των χρεών του Τρίτου Κόσμου. Παρ’ όλο που οι G8 έχουν εξαγγείλει ότι στο Κανανάσκις θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τη μαύρη ήπειρο, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που έχουν ληφθεί για την προστασία τους, αναμένεται να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι παραμένουν αποκομμένες από τα παγκόσμια προβλήματα.

Οι αρχηγοί κρατών των οκτώ βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών θα είναι πλήρως θωρακισμένοι από τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, που είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς διασκέψεις των δύο τελευταίων ετών. Ωστόσο η απομόνωση αυτή επιβεβαιώνει εν μέρει τις θεωρίες διεθνών προσωπικοτήτων ότι η παγκοσμιοποίηση διεύρυνε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Κατά τη διήμερη συνάντησή τους στο Χάλιφαξ την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των G7 και της Ρωσίας υιοθέτησαν μία συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία προβλέπει ότι το 20% της βοήθειας της Δύσης προς τις φτωχές χώρες θα έχει τη μορφή χρηματοδοτήσεων, άνευ αποπληρωμών και όχι δανείων με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ φιλοδοξούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις χρηματοδοτήσεις για να ελαφρύνουν το χρέος των φτωχών χωρών, ενώ η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή θα συρρικνώσει τα κονδύλια για το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι υπουργοί επιχείρησαν εξάλλου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα της παραγραφής του χρέους του Τρίτου Κόσμου, αλλά ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζον Μάνλεϊ, επισήμανε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι δυσχερής, όσο οι χώρες αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Πάντως η συνάντηση αυτή στο Χάλιφαξ, η οποία ήταν προπαρασκευαστική για τη διάσκεψη κορυφής στο Κανανάσκις, δεν κύλησε ήρεμα: η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι διαβουλεύσεις. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά τα πρώτα αυτά επεισόδια συνιστούν κακό οιωνό για την απρόσκοπτη διενέργεια της προσεχούς συνάντησης των G8.

Από το Σιάτλ στη Γένοβα

Μετά το Δεκέμβριο του 1999, οπότε οι διαδηλωτές διέκοψαν τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ, οι διεθνείς διασκέψεις κορυφής επιζητούν τη διατήρηση της ηρεμίας, αποκλείοντας τους χώρους των διασκέψεων και προσεγγίζοντας ταυτόχρονα οργανώσεις, που είναι αποφασισμένες να ακουστούν στην αντιπαράθεση για την ανάπτυξη. H τραγική κατάληξη αυτής της προσέγγισης ήταν τα βίαια επεισόδια στη Γένοβα τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας 23χρονος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν σχεδόν συνομήλικό του, αστυνομικό. Ενα μήνα νωρίτερα η ευρωπαϊκή διάσκεψη του Γκέτεμπουργκ είχε προκαλέσει το σοβαρό τραυματισμό πολλών ανθρώπων, ανάμεσά τους και αρκετών αστυνομικών. H καναδική απάντηση σε όλα αυτά ήταν η πραγματοποίηση της διάσκεψης στο Κανανάσκις, ενώ οι διαδηλωτές και ο Τύπος θα παραμείνουν στο Κάλγκαρι, εκατό χιλιόμετρα μακριά. O Καναδός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει άλλωστε τους δημοσιογράφους ότι «εκεί που πάμε έχει μόνο 350 δωμάτια ξενοδοχείου, αν θέλετε να έρθετε πρέπει να φέρετε σλίπινγκ μπαγκ», αν και αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για τους σκληροτράχηλους διαδηλωτές.

Η αφρικανική συνάντηση

Αγνωστο είναι πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινή γνώμη σε αυτόν τον προστατευτικό κλοιό γύρω από τους διεθνείς ηγέτες, οι οποίοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επίδειξη ευαισθησίας ειδικά έναντι της Αφρικής. «Ελπίζω ότι θα δοθεί εκ νέου έμφαση στα οικονομικά προβλήματα των αφρικανικών χωρών, μία διαδικασία, που είχε ξεκινήσει από τη Γένοβα», ήταν η ελπίδα, που διατύπωσε πρόσφατα ο Νιγηριανός πρόεδρος, Ολεσουγκούν Ομπασάνγιο. Οι εκπρόσωποι της δυτικής Αφρικής πάντως αποφάσισαν να μην περιορισθούν σε ευχολόγια και να αναλάβουν δράση. Ετσι παράλληλα με τη διάσκεψη κορυφής στο Κανανάσκις θα πραγματοποιηθεί αφρικανική συνάντηση στην πόλη Σίμπι, πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Μάλι, όπου θα συμμετάσχουν 200 απεσταλμένοι από το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Γουινέα και την Μπουρκίνα Φάσο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να έχουν λόγο μόνο οι πλούσιοι. Οσο θα συζητούν την τύχη μας, αποφασίσαμε να μη μείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Jubilee 2000, που είχε την πρωτοβουλία, Ντομαντίε Ντάο. Το Σίμπι θεωρείται ιδανική τοποθεσία για μία διάσκεψη φτώχειας, αφού δεν επιδεικνύει κανένα σημάδι ανάπτυξης. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν η ασφάλεια των τροφίμων, σε μία στιγμή που ο μέσος Αμερικανός τρώει 45 φορές περισσότερο και καλύτερα από το μέσο Αφρικανό. «Είμαστε αηδιασμένοι. H οργή κυριαρχεί. Πάνω από το 70% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν στη φτώχεια. H παγκόσμια τάξη πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Νουζούν Κέιτα, επίσης στέλεχος της Jubilee 2000.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Observer, που επικαλείται πηγές μέσα από το δικαστικό Σώμα, η αστυνομία πρέπει να κρατά αυτή τη στιγμή χιλιάδες φακέλους DNA παράνομα! Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία: Πάνω από 174.000 άτομα φακέλωσε γενετικά η βρετανική αστυνομία το 2001 – 20% περισσότερα από το 2000. Αλλά την ίδια περίοδο, μόνο 15.000 βιοφάκελοι καταστράφηκαν, 40% λιγότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Σχεδόν 800.000 γενετικούς φακέλους διαθέτει ο υπολογιστής της αστυνομίας στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με τον Observer! Ας σημειωθεί ότι δύο χρόνια νωρίτερα, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους δώσει την άδεια για μαζικό βιο-φακέλωμα, με στόχο τα 20 εκατομμύρια άτομα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή