«Ψυχρός αέρας» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

«Ψυχρός αέρας» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο γερμανικός λαός παρακολουθεί με συμπάθεια τις εκρήξεις ενθουσιασμού και χαράς των Τούρκων συμπολιτών του για τις νίκες της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Τουρκίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας έχουν ψυχρανθεί σε σημαντικό βαθμό. H πλέον προφανής εκδήλωση της κατάστασης αυτής είναι η ματαίωση μιας προ πολλού προγραμματισμένης επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Οτο Σίλι στην Τουρκία. Δύο παράγοντες επιβαρύνουν κυρίως τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρώτος αφορά στην έκδοση στην Τουρκία του Μετίν Καπλάν, ισλαμιστή ηγέτη κρατούμενου στη Γερμανία. Αυτός εκτίει τετραετή ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία υποστηρικτή που αποστάτησε. Μετά την έκτιση της ποινής το 2003, το Βερολίνο θα ήθελε να τον εκδώσει το ταχύτερο δυνατόν στην Τουρκία. Ομως, η έκδοση είναι εφικτή, μόνον εφόσον η Αγκυρα δεσμευτεί γραπτώς ότι ο Καπλάν δεν διατρέχει τον κίνδυνο της θανατικής ποινής. H τουρκική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. H τουρκική Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένη να προσαγάγει τον Καπλάν σε δίκη, επειδή αυτός το 1998 είχε υποτίθεται οργανώσει τρομοκρατική επίθεση εναντίον του μαυσωλείου Ατατούρκ. Για τον λόγο αυτό απειλείται με την εσχάτη των ποινών.

Τα ελληνικά Leopard 2

O πλέον επιβαρυντικός παράγοντας στις γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι, όμως, η προγραμματισμένη αγοραπωλησία οπλικού υλικού μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας. Μόνιμη αιτία διενέξεων μεταξύ των Γερμανών πολιτικών αποτελεί εδώ και δύο χρόνια το δίλημμα εάν ταυτόχρονα με την πώληση «Leopard 2» προς την Αθήνα πρέπει να επιτραπεί η πώληση των γερμανικών αρμάτων μάχης και προς την Αγκυρα. Κυρίως πολιτικοί των Χριστιανοδημοκρατών και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης υποστηρίζουν ότι η επιθυμία της Αγκυρας να αγοράσει 1.000 άρματα μάχης πρέπει να ικανοποιηθεί. H ερυθροπράσινη κυβέρνηση αποκλείει, ωστόσο, την πώληση προς την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι η Αγκυρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων.

Η δυσφορία στην Τουρκία επιτείνεται διότι ενδιαμέσως η συναλλαγή με την Ελλάδα έχει κατά τα φαινόμενα εξελιχθεί τόσο, ώστε επίκειται υπογραφή συμβολαίου για την αγορά των αρμάτων μάχης. Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ κατέθεσε στα μέσα Μαΐου προς την κυβέρνηση Σρέντερ τα σχέδιά του για την πώληση πλεονάζοντος εξοπλιστικού υλικού. Το σχέδιο περιλαμβάνει και πρόταση για την πώληση προς την Ελλάδα 123 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2» και 225 «Leopard 1» του Ομοσπονδιακού Στρατού. Οι σχετικές συνομιλίες πρόκειται να ολοκληρωθούν «εντός ολίγου», ανέφερε το έγγραφο.

Η έκθεση Σάρπινγκ αναφέρει και άλλες πωλήσεις εξοπλισμών: H Αίγυπτος θα αποκτήσει πέντε πυραυλακάτους και δύο πλοία επιμελητείας από τη Γερμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία «Leopard 2». Ομως, η Ελλάδα δεν εμφανίζεται πουθενά στην έκθεση Σάρπινγκ, προφανώς δεν θα επωφεληθεί περαιτέρω από το ξεπούλημα γερμανικών εξοπλιστικών αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή