Αργεντινή: η Εβίτα Περόν βρήκε διάδοχο…

Αργεντινή: η Εβίτα Περόν βρήκε διάδοχο…

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκαν πεντήντα χρόνια από τον θάνατο της Εβίτα Περόν και οι Αργεντίνοι, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται και τις καταθέσεις τους να παραμένουν εγκλωβισμένες στις τράπεζες, αναζητούν απεγνωσμένα τη διάδοχό της. Ισως τη βρουν στο πρόσωπο της Ελίζα Κάριο, της δημοφιλέστερης αυτή την εποχή πολιτικού της χώρας. Η Κάρριο είναι λαοφιλής, παρ’ ότι ανήκει στη μισητή για πολλούς πολιτική ελίτ, ως στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος του Φερνάντο ντε λα Ρούα, του προέδρου που εξεδίωξαν κακήν κακώς τα πλήθη στην εξέγερση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αυτό που στο παρελθόν έκανε την Κάριο να ξεχωρίζει στη Βουλή ήταν οι επιθέσεις της εναντίον της διαφθοράς. Αυτό που την τοποθετεί τώρα στην κορυφή των προεκλογικών δημοσκοπήσεων είναι η διάθεσή της για αλλαγή. Επίσης, η Κάριο εξαπολύει μύδρους εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πολλοί Αργεντίνοι θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας τους. Επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού (που περιλαμβάνει απογοητευμένους περονιστές και την Εκκλησία) η κεντροαριστερή βουλευτής ζητά οι εκλογές του Μαρτίου να μην είναι μόνο προεδρικές, αλλά να αφορούν το σύνολο των δημόσιων αξιωμάτων. Η ριζική επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη θα είναι ίσως μία διέξοδος σε μια χώρα όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια εξακολουθεί να βράζει, και επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, να παράγει συνεχείς συγκρούσεις. Μάλιστα, σε μία από τις διαδηλώσεις, πριν από μερικές εβδομάδες, η αστυνομία του μεταβατικού προέδρου Ντουάλντε άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο άτομα. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι περονιστές προσπαθούν να αναδιοργανωθούν. Ομως, το πλήγμα ήταν μεγάλο όταν, πριν από δεκαπέντε μέρες, ο δημοφιλέστερος εκπρόσωπός τους, ο κυβερνήτης Κάρλος Ρόιτεμαν, αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μάχη, Οχι, όπως λένε μερικοί γιατί φοβήθηκε μήπως χάσει, αλλά γιατί τρόμαξε με όσα θα τον περίμεναν αν πράγματι κατάφερνε να κερδίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή