Γαλλογερμανική ασυμφωνία στο Σβερίν

Γαλλογερμανική ασυμφωνία στο Σβερίν

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί, κάτι από τη λάμψη του παραμυθένιου πύργου του Σβερίν θα φωτίσει και τον καγκελάριο ήταν η μελαγχολική σκέψη Γερμανού αρθρογράφου, την περασμένη Τρίτη, ημέρα της 79ης γαλλογερμανικής συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανία. Οντως ο πύργος με τις μυτερές χρυσές σκεπές μοιάζει να έχει βγει μέσα από παραμύθι. Δεν είναι, ωστόσο, εξίσου παραμυθένια η πραγματικότητα για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επέλεξε το επιβλητικό οικοδόμημα, έδρα των δουκών του Μεκλεμβούργου και της Πομερανίας για να υποδεχτεί τους «Γάλλους αδελφούς», τον πρόεδρο Σιράκ και τον πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν. Και δεν είναι πάντα παραμυθένια η αρμονία της γαλλογερμανικής σχέσης, θεμελίου και κινητήριας δύναμης της ενωμένης Ευρώπης.

«Οκτώ εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία η εικόνα του υποψηφίου Σρέντερ μοιάζει ξεθωριασμένη», σημείωνε την επομένη της γαλλογερμανικής συνόδου η «Monde». Προφανώς η γαλλική εφημερίδα υπονοούσε ότι το ξεθώριασμα του «υποψηφίου», ορατό στην απογοήτευση που εμπνέει στο εκλογικό σώμα ο καγκελάριος, τα περιρρέοντα σκάνδαλα και οι κακοί δείκτες της οικονομίας, ρίχνει κάποιες σκιές και στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Αυτές ακριβώς τις σκιές θέλησε να φωτίσει ο κ. Σρέντερ ως οικοδεσπότης της γαλλικής ηγεσίας στο λαμπερό ανάκτορο.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο καγκελάριος θα δει την επιθυμία του να εκπληρώνεται. Αβεβαιότητα και ασυμφωνία διαπίστωνε η «Monde» κατά την 79η σύνοδο κορυφής, μολονότι οι κ. Σιράκ και Σρέντερ αποφάσισαν να συνέρχονται κάθε τέσσερις εβδομάδες σε άτυπες συναντήσεις και να αναλύουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα, τη διεύρυνση της E.E., τη θεσμική μεταρρύθμιση, την κοινή εξωτερική πολιτική, την κρίση στο Ιράκ και φυσικά το αιχμηρό θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εν όψει της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, αναζητείται εναγωνίως συμβιβασμός στα αγροτικά. Το μέλλον όμως προβάλλει αβέβαιο. H μεν Γαλλία αρνείται τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πυρήνα τις περικοπές των επιδοτήσεων της αγροτικής παραγωγής, με θύματα προϊόντα όπως το λάδι και το κρασί. H δε Γερμανία, η οποία καταθέτει τη μεγαλύτερη εισφορά στον προϋπολογισμό της E.E. και θα ήθελε να απαλλαγεί από το βάρος, επικροτεί τη μεταρρύθμιση, έστω και αν το ρήγμα Βορρά-Νότου διευρυνθεί.

Προς ώρας η ΚΑΠ παρεπέμφθη στις μετεκλογικές γερμανικές καλένδες και ο καγκελάριος Σρέντερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το μέλλον της γαλλογερμανικής φιλίας, της κινητήριας δύναμης της Ενωμένης Ευρώπης. Ομονοούντες, οι κ. Σρέντερ και Σιράκ ζήτησαν οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια εις βάρος του Ιράκ να περιβληθεί με τη νομιμότητα της εντολής του OHE και ασχολήθηκαν και με την 40ή επέτειο της υπογραφής της γαλλογερμανικής φιλίας από το στρατηγό ντε Γκολ και τον καγκελάριο Αντενάουερ το 1963 στο Παρίσι.

Το έτος 2003 θα είναι επομένως εορταστικό, λαμπρή υπόμνηση της ημέρας που επισημοποίησε τη γέννηση του γαλλογερμανικού άξονα. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι παρόντες στους εορτασμούς. Με τη σκέψη του στραμμένη στη «χρυσή περίοδο» της γαλλογερμανικής σχέσης την εποχή Μιτεράν – Κολ, ο πρόεδρος Σιράκ προσβλέπει σε έναν ισχυρό γαλλογερμανικό πόλο σε μια E.E., που ακόμη αναζητεί τη μελλοντική μορφή διακυβέρνησης. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κατά τη γερμανική εκδοχή ή Ευρώπη Εθνικών Κρατών κατά τη γαλλική;

Αυτό το δίλημμα γέννησε στο πρόσφατο παρελθόν πικρίες μεταξύ αδελφών ένθεν και ένθεν του Ρήνου. Ισως οι πικρίες αυτές να λησμονηθούν, εάν στην καγκελαρία στο Βερολίνο εγκατασταθεί μετά τις 22 Σεπτεμβρίου ο αντίπαλος του κ. Σρέντερ, ο Εντμουντ Στόιμπερ. Αν και ο Βαυαρός πρωθυπουργός θεωρείται ακραιφνής υπερασπιστής των γερμανικών συμφερόντων, ίσως επιθυμία του προέδρου Σιράκ, απαλλαγμένου πλέον από τα δεσμά της συγκατοίκησης με τον κ. Ζοσπέν, να είναι ένας συντηρητικός γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη της κεντροδεξιάς. Επειδή, όμως, η ξεθωριασμένη εικόνα του Γκέρχαρντ Σρέντερ ενδέχεται να «λουστραριστεί» έως τις 22 Σεπτεμβρίου, τελεί εν αναμονή και θυμάται τον σοσιαλιστή Μιτεράν και τον Χριστιανοδημοκράτη Κολ.

Η διαπάλη για την εξουσία στη Σερβία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα με κυρίαρχο στοιχείο -τι άλλο;- τη σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως των δύο κορυφαίων πόλων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή