O Μπους δεν «έπεισε» τη Σαουδική Αραβία

O Μπους δεν «έπεισε» τη Σαουδική Αραβία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΟΦΟΡΝΤ. Σε μία προσπάθεια εξευμενισμού του Ριάντ και αποκατάστασης των δοκιμαζόμενων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ, με αφορμή την επίκειμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρέθεσε χθες γεύμα στον Σαουδάραβα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, στο ράντσο του στο Τέξας, χωρίς όμως να καταφέρει να αναστρέψει την άρνηση των Σαουδαράβων να συνδράμουν την επιχείρηση και την πάγια άποψή τους ότι ο συγκεκριμένος πόλεμος είναι απαράδεκτος. Παρόλο που ο Μπους χαρακτήρισε τον Σαντάμ Χουσεΐν απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και τους γείτονές του στη Μέση Ανατολή, το Ριάντ διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι «ούτε μία χώρα δεν υποστηρίζει τη χρήση βίας εναντίον της Βαγδάτης στην παρούσα φάση».

«Επιστροφή των επιθεωρητών»

«Υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη για την επιστροφή των επιθεωρητών του OHE στη χώρα. Αν είναι επιτυχής, μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, χωρίς να ριχθεί ούτε μία σφαίρα, χωρίς να χαθεί ούτε μία ζωή», σχολίασε Σαουδάραβας εκπρόσωπος της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο ασαφές παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ αν η προχθεσινή σπουδή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, για ένα «προληπτικό» χτύπημα σε βάρος του Ιράκ συνεπάγεται την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την επαναδραστηριοποίηση των ελεγκτών των Ηνωμένων Εθνών. Χθεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Τζον Νεγκρεπόντε, ισχυρίσθηκε ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος είναι υπαρκτό, αλλά το παρελθόν του Ιράκ έχει δείξει ότι ίσως αυτή η προοπτική είναι ανέφικτη, καθώς η Βαγδάτη συνηθίζει να αθετεί τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα, πάντως, με χθεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», η επιμονή των ΗΠΑ στην πολεμική ρητορική έχει αποξενώσει το Ριάντ από την Ουάσιγκτον. Στόχος της χθεσινής επίθεσης φιλίας εκ μέρους του Μπους -κατά την εφημερίδα- είναι «να περιορίσει η Σαουδική Αραβία την αντίθεσή της στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, να συμφωνήσει στη διατήρηση των σταθερών τιμών του πετρελαίου και να επιτρέψει στους γείτονές της στον Κόλπο, όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Κατάρ, να δεχθούν αμερικανικά στρατεύματα». Το Πεντάγωνο εξακολουθεί πάντως να επιζητεί τη συναίνεση του Ριάντ στη χρήση του αμερικανικής κατασκευής επιχειρησιακού κέντρου στη σαουδαραβική έρημο και του σαουδαραβικού εναέριου χώρου. Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αποσαφήνισε χθες ότι ένα ευρύ διεθνές μέτωπο δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αμερικανική εκστρατεία.

Από την πλευρά του ο Αντέλ Τζουμπεΐρ, σύμβουλος του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε την πρόσκληση στο ράντσο του Μπους «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών». Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η τηλεφωνική επικοινωνία του Μπους με τον Αμπντάλα, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα παραμείνουν στενοί. Το Ιράκ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που δηλητηριάζει τις σχέσεις Ριάντ – Ουάσιγκτον. Υπό την πίεση των συντηρητικών του κόμματός του, ο Μπους ζήτησε χθες από τον Σουλτάν να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της επιμέλειας Αμερικανών τέκνων από τους Σαουδάραβες μπαμπάδες τους, που πέφτουν θύματα απαγωγής και στη συνέχεια δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στα περιθώρια της Διάσκεψης, ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα έθεσε σε λειτουργία έναν τεχνητό καταρράκτη, ο οποίος συμβολίζει τη σημασία του νερού για τη ζωή. «Απ’ όλες τις πτυχές της ανέχειας, αυτή που θεωρώ πιο δραματική είναι η έλλειψη πρόσβασης στο πόσιμο νερό», είπε ο Μαντέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή