Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη ρωσική πρωτεύουσα

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη ρωσική πρωτεύουσα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να κηρύξει την επίμαχη στρατιωτική εκστρατεία του κατά της Τσετσενίας την 1η Οκτωβρίου του 1999 είχε πολύ σοβαρούς λόγους. O πόλεμος άρχισε τότε ως απάντηση για το κύμα βομβιστικών επιθέσεων που είχε σαρώσει τη Μόσχα και άλλες πόλεις και αποδόθηκε στους Τσετσένους αντάρτες. Ρωσικά MME δεν παρέλειψαν να σημειώσουν την εκδοχή περί ευθύνης των ίδιων των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν εκείνο το φθινόπωρο, αλλά και τους επόμενους μήνες έχουν ως εξής:

31 Αυγούστου 1999. Βομβιστική επίθεση συγκλονίζει υπόγειο εκπορικό κέντρο πλησίον του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Είκοσι άτομα οδηγούνται με τραύματα στο νοσοκομείο.

4 Σεπτεμβρίου 1999. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται έξω από συγκρότημα στρατιωτικών κατοικιών στο Νταγκεστάν. Σκοτώνονται 64 άτομα, κυρίως οι σύζυγοι και τα παιδιά αξιωματικών.

9 Σεπτεμβρίου 1999. Βόμβα καταστρέφει ολοσχερώς συγκρότημα διαμερισμάτων στη Μόσχα. O απολογισμός είναι 94 νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες.

13 Σεπτεμβρίου 1999. Οκταώροφο συγκρότημα κατοικιών της πρωτεύουσας είναι ο επόμενος στόχος. Οι νεκροί ανέρχονται στους 118.

16 Σεπτεμβρίου 1999. Νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου καταστρέφει την πρόσοψη ενιαόροφου κτιρίου στο Βολγκαντόνσκ. Δέκα επτά άτομα βρίσκουν τραγικό θάνατο.

8 Αυγούστου 2000. O εφιάλτης αναβιώνει με την επίθεση στο μετρό της Μόσχας. Οι βομβιστές χτυπούν την υπόγεια διάβαση της Πλατείας Πούσκιν. Οι νεκροί είναι έντεκα, και οι τραυματίες δεκάδες.

25 Μαρτίου 2001. Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εκρήγνυνται σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις κοντά στην Τσετσενία. O απολογισμός είναι 21 νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή