Σε ρόλο μεσολαβητή ο Γκιουλ

Σε ρόλο μεσολαβητή ο Γκιουλ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μετά τη «μάχη του iΡad», στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εκδηλώθηκε χθες «ειρηνευτική πρωτοβουλία» του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος συναντήθηκε με τους επικεφαλής τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το «μήλον της Εριδος» είναι ο υπό συζήτηση νόμος που χρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης αρμόδιο για την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στο φαινομενικά τεχνικό αυτό ζήτημα συμπυκνώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει αυτονομηθεί ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς που «ακουμπούν» την κυβέρνηση. Ενώ ο πρόεδρος Γκιουλ είχε διαδοχικές συναντήσεις με ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δεν άφησε πολλά περιθώρια συμβιβασμού. O Αρίντς δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο, όπως ζητεί μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Γκιουλ δήλωσε ότι το κόμμα του ζητεί όχι μόνο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά και να συνεχιστούν οι εισαγγελικές έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς χωρίς να παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

Ο Κιλιτσντάρογλου εξήρτησε τη συμφωνία του κόμματός του με την επιδιωκόμενη από τον Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση από την αποδοχή των όρων αυτών. Γνωρίζοντας ενδεχομένως ότι οι προτάσεις δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές, ο Κιλιτσντάρογλου συνέχισε τονίζοντας ότι σε περίπτωση ψήφισης του νόμου, θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός.

«Αυτός ο νόμος πετάει ενενήντα χρόνια δημοκρατικών κατακτήσεων στον κάλαθο των αχρήστων», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. «Θέλουμε η Δικαιοσύνη να δρα κατά συνείδηση, όχι κατ’ εντολήν της πολιτικής εξουσίας».

Μόλις προ τριετίας, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αναθεωρήσει τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων προκειμένου να την προσαρμόσει στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, κάλεσε χθες την Αγκυρα να διασφαλίσει ότι ο νέος νόμος συνάδει προς το κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση περί του νόμου, πάντως, το Σάββατο, μόνο ευρωπαϊκού επιπέδου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς τα μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης πιάστηκαν στα χέρια και επιδόθηκαν στην εκτόξευση μπουκαλιών νερού, ακόμη και υπολογιστή τύπου τάμπλετ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κάλεσε με τη σειρά του την Ε.Ε. να κατανοήσει πώς λειτουργεί το σύστημα στην Τουρκία. «Θα ήταν άραγε κακό να υπάρχει ένας μηχανισμός που να επιτηρεί τις παράνομες ενέργειες (της Δικαιοσύνης);», ρώτησε. «Δεν είναι σωστό να επικρίνει η Ε.Ε. πρόταση νόμου που συζητείται στην τουρκική Βουλή».  H πληροφορία ότι, μετά την ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος Γκιουλ θα συναντάτο με τον πρωθυπουργό Ερντογάν δεν επιβεβαιώθηκε ώς αργά χθες το βράδυ. Η συνάντηση αυτή αναμενόταν με ενδιαφέρον, λόγω του ρόλου «ενδιαμέσου» που έχει επιλέξει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο νόμος φθάσει στο γραφείο του, εκείνος πιθανόν θα ασκήσει βέτο. Στον βαθμό που η παρούσα διαπάλη εξουσίας αντανακλά τη ρήξη ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο πρόεδρος Γκιουλ θεωρείται ότι έχει διαύλους επικοινωνίας με τον Γκιουλέν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες για τα κρούσματα διαφθοράς «βρώμικη συνωμοσία» για την ανατροπή της κυβέρνησής του. Καταφερόμενος εναντίον των δικαστών, ο Ερντογάν τους κατηγόρησε ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη. «Πρέπει να κατασκευάσουμε μια τρίτη γέφυρα και ένα τρίτο αεροδρόμιο, ένα νέο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και μια νέα γέφυρα στον Κόλπο της Νικομήδειας. Πώς θα προχωρήσουν αυτά τα έργα, όταν τα εμποδίζετε με τις αποφάσεις σας;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή