Ισραήλ: προεκλογική μάχη για τα διαπλεκόμενα…

Ισραήλ: προεκλογική μάχη για τα διαπλεκόμενα…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Σε μια μάλλον αποπροσανατολιστική και διόλου εποικοδομητική, στην παρούσα φάση, διαμάχη για τις σχέσεις κράτους και Τύπου έχει εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ και σαν να μην έφθανε αυτό, η σκανδαλολογία που έως τώρα απειλούσε τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στράφηκε, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, κατά της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος.Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αμράμ Μίτζνα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και η δύναμη του κόμματος στη Βουλή συρρικνώνεται ολοένα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λικούντ του Αριέλ Σαρόν θα θριαμβεύσει κατακτώντας 34 έδρες, το Εργατικό Κόμμα θα περιοριστεί στις 18 (από 25 που διαθέτει σήμερα) και ο βέβαιος ρυθμιστής της αναμέτρησης, το κοσμικό κεντρώο κόμμα Σινούι, αναμένεται να κερδίσει έως και 17 έδρες. Πρωταγωνιστής στην τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, εν μέσω των πάντα απογοητευτικών εξελίξεων στο Παλαιστινιακό, είναι ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χααρέτζ», ο οποίος αποκάλυψε την είδηση της παράνομης χρηματοδότησης του Σαρόν με ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, κατά την εκλογική περίοδο του 1999. Πρωταγωνίστρια επίσης είναι η εισαγγελέας Λιόρα Γκλατ Μπέρκοβιτς, η οποία παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για τη διαρροή στον Τύπο της πληροφορίας περί των σχετικών ανακρίσεων. H ίδια μάλιστα αναγνώρισε ότι ήλπιζε να προκαλέσει πολιτική ζημιά στον Σαρόν «ώστε ο γιος της να μην υπηρετήσει στο στρατό επί διακυβερνήσεώς του»… O δημοσιογράφος ανακρίνεται τώρα για «παρεμπόδιση δικαιοσύνης» και η εισαγγελέας φαίνεται ότι προκάλεσε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε: Κατέστρεψε τις έρευνες για τη διαφθορά του Σαρόν.

Η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρόνοτ» επέκρινε δριμύτατα τις δικαστικές αρχές για το χειρισμό της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι «αντί να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, ασχολούνται με θέματα άσχετα, αφήνοντας το μεγάλο ψάρι να κυβερνά». Χθες, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται έρευνες επί των κατηγοριών που βαρύνουν τον Μίτζνα. H υπόθεση άνοιξε με την καταγγελία ενός ιδιώτη, κατά τον οποίον ο υποψήφιος πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Χάιφα δωροδοκήθηκε από κατασκευαστική εταιρεία για να της εξασφαλίσει συμβόλαια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή