Πρόεδρος πάλι του AKP ο Ερντογάν

Πρόεδρος πάλι του AKP ο Ερντογάν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ Ενα 24ωρο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε, με πρόσχημα μία τεχνική λεπτομέρεια, άκυρη την ηγετική θέση του Ρετσέπ Ερντογάν στο Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), η ιδρυτική επιτροπή του AKP τον αποκατέστησε και τον επανεξέλεξε επικεφαλής του κόμματος. Σχολιάζοντας τα κωλύματα, που ορθώνονται μπροστά του για να τον εμποδίσουν να ανέλθει στην πρωθυπουργία της χώρας, ο Ερντογάν έκανε αμέσως μετά την επανεκλογή του λόγο για τα «οδοφράγματα στη δημοκρατία». «Οσο κι αν ευλογώ το Θεό που μου δόθηκε ένας ρόλος στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της χώρας, δεν είναι αρκετό», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης.

«Τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί μπροστά στη δημοκρατία στη χώρα μου, με λυπούν. Ορισμένοι φίλοι με ρωτούν αν έχω κουραστεί από τα αλλεπάλληλα νομικά εμπόδια. Ορκίζομαι στο Θεό ότι δεν έχω εξαντληθεί ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά. O Ερντογκάν, το μαύρο πρόβατο των συντηρητικών υποστηρικτών του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, που θεωρούν τις φιλοδυτικές πολιτικές του προκάλυμμα για τις εξτρεμιστικές ισλαμικές φιλοδοξίες του, οδήγησε το κόμμα του σε μία θριαμβευτική εκλογική νίκη τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο η καταδίκη του στη δεκαετία του 1990 για διασπορά θρησκευτικού μίσους τον εμπόδισε να εκλεγεί πρωθυπουργός, αν και με τη βοήθεια νέων ρυθμίσεων σκοπεύει να υπερβεί αυτό το σκόπελο, συμμετέχοντας σε επαναληπτική ψηφοφορία τον προσεχή Μάρτιο. Στο ενδιάμεσο διάστημα η ηγεσία του AKP είναι η μοναδική εξουσιαστική βάση που του εξασφαλίζει την ελάχιστη νομιμότητα για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Προχθές το Συνταγματικό Δικαστήριο αιφνιδίασε αγορές και πολιτικούς παρατηρητές, αποφαινόμενο ότι είναι ακατάλληλος για την ηγεσία του κόμματος. Στη συνέχεια όμως διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να επανεκλεγεί ανεμπόδιστα. Σημειώνεται ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για νέα φάση αστάθειας καθώς αντιμετωπίζει σκληρή οικονομική δοκιμασία και τον κίνδυνο πολέμου στο Ιράκ, στα νότια σύνορά της. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενίσχυσε ουσιαστικά τη θέση του Ερντογάν αφού υπονόμευσε την προσπάθεια του γενικού εισαγγελέα να τον απομακρύνει από την ηγεσία χωρίς τη δυνατότητα επανεκλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή