Συσκευή βλέπει τον καρκίνο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα θα είναι δυνατή η διάγνωση καρκίνου τους μαστού σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο απ’ ό,τι είναι δυνατό σήμερα χάρη στη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται από Βρετανούς επιστήμονες. Ειδικοί του University College Londoανακάλυψαν έναν τρόπο εντοπισμού όγκων προτού οι διαστάσεις τους υπερβούν τα 4 χιλιοστά. Μέχρι σήμερα, συχνά οι ειδικοί κατέβαλαν προσπάθειες για να εντοπίσουν όγκους ακόμα και με διπλάσιες διαστάσεις εξαιτίας των περιορισμών των συμβολικών ακτίνων X που χρησιμοποιούνται για τις μαστογραφίες. Τώρα, όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο επίτευγμά τους θα βοηθήσει ώστε στο εγγύς μέλλον να διασώζονται πολύ περισσότερες ζωές που καταλήγουν χτυπημένες από καρκίνο του μαστού.

Ο δεύτερος ανιχνευτής

Ο δρ Ρόμπερτ Σπέλερ και οι συνάδελφοί του στο University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του όγκου έχουν διαφορετική συμπεριφορά όταν «πλήττονται» από τις ακτίνες X από τα φυσιολογικά κύτταρα, επειδή προκαλούν διασπορά της ακτίνας προς όλες τις κατευθύνσεις. Ετσι οι επιστήμονες κατασκεύασαν μία συσκευή μαστογραφίας (DiffractioEnhanced Breast Imaging, ή απλώς Debi) που μετρά το φαινόμενο και έτσι διαπιστώνει αν υπάρχει μέσα στον ιστό του μαστού ακόμα και πολύ μικρός αριθμός καρκινικών κυττάρων.

Η νέα συσκευή ελέγχει το μαστό ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις συμβατικές ακτίνες X, μόνο που υπάρχει σε αυτήν και ένας δεύτερος ανιχνευτής που μπορεί να μετρήσει τη διάθλαση των ακτίνων προς κάθε κατεύθυνση. Ετσι ακόμα και στην περίπτωση που οι συμβατικές ακτίνες δεν εντοπίσουν τον απειροελάχιστο όγκο είναι βέβαιο ότι θα το επιτύχει ο δεύτερος ανιχνευτής.

Ηδη, οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της νέας συσκευής σε ιστούς που είχαν αφαιρεθεί από γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στους μαστούς ή για να υποβληθούν σε βιοψία. «Μπορέσαμε και εντοπίσαμε μικρούς όγκους, η διάμετρος των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 4 χιλιοστά. Στις συμβατικές μαστογραφίες δεν “βλέπουμε” τέτοια συσσωματώματα κυττάρων με διάμετρο μικρότερη από 10 έως 12 εκατοστά», εξηγεί ο δρ Σπέλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή