Μεταμόσχευση με τραγικά λάθη σε 17χρονη Μεξικανή

Μεταμόσχευση με τραγικά λάθη σε 17χρονη Μεξικανή

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ευκαιρία δόθηκε στην Τζέσικα Σαντιγιάν, την 17χρονη Μεξικανή, που πριν από δύο εβδομάδες υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ντιουκ των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα μοσχεύματα προήλθαν από δότη με ομάδα αίματος ασύμβατη με της νεαρής ασθενούς με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα. Χθες το πρωί αφού μία οικογένεια, διατηρώντας την ανωνυμία της, δώρισε τα όργανα, η Τζέσικα υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση. Παραμένει, όμως, αβέβαιο αν η ασθενής θα επιβιώσει. Το στρες της πρώτης, λανθασμένης, μεταμόσχευσης την οδήγησε σε κώμα και οι γιατροί ομολογούν ότι οι πιθανότητες επιβίωσής της δεν ξεπερνούν το 50%. «Βρίσκεται σε όσο κρίσιμη κατάσταση θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος. Αδυνατώ να υποστηρίξω ότι είναι δυνατόν κάποιος να είναι περισσότερο άρρωστος», δήλωσε ο δρ Ντέιβις, διευθυντής του προγράμμματος μεταμόσχευσης πνευμόνων του Ντιούκ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει μη αναστρέψιμη βλάβη. Υπάρχει, λοιπόν, αρκετά σημαντική πιθανότητα να τα καταφέρει» κατέληξε. Οι γιατροί, πάντως, που δεν εμπλέκονται με το τραγικό συμβάν δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Στις περιπτώσεις μεταμόσχευσης καρδιάς – πνευμόνων, ο ασθενής έχει 60% να επιβιώσει ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Στην περίπτωση της Σαντιγιάν, οι πιθανότητες επιβίωσης έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί. Ακόμα όμως, και αν επιβιώσει της δεύτερης μεταμόσχευσης, οι πιθανότητες να εμφανίζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας ξεπερνούν το 80%.

Είχε πέσει σε κώμα

Οι αξιωματούχοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ντιούκ παραδέχθηκαν χθες ότι ευθύνονται για σειρά σφαλμάτων που κατέληξαν στη μεταμόσχευση των ασύμβατων οργάνων στην νεαρή. H Σαντιγιάν έχει ομάδα αίματος O, ενώ τα μοσχεύματα ήταν ομάδας A. O χειρουργός, όταν έλαβε τα μοσχεύματα από τράπεζα δωρεάς οργάνων, δεν εξέτασε αν υπάρχει συμβατότητα ασθενούς και δότη επειδή θεώρησε δεδομένο ότι ο παράγοντας αυτός είχε ελεγχθεί, με αποτέλεσμα το κορίτσι να υποβληθεί στην πρώτη αποτυχημένη μεταμόσχευση και να πέσει σε κώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή