Πυρκαγιά σε ροκ συναυλία με 39 θύματα

Πυρκαγιά σε ροκ συναυλία με 39 θύματα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΕΣΤ OYOPIK, ΗΠΑ. Δεύτερο τραγικό δυστύχημα μέσα σε λίγες μόλις ημέρες σε κέντρο διασκέδασης των ΗΠΑ, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε χθες σε μικρό συναυλιακό χώρο στην πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ των βορειοδυτικών ΗΠΑ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 39 θαμώνων και τον τραυματισμό άλλων 150. Στο δημοφιλές κέντρο The Statioεμφανιζόταν το συγκρότημα μουσικής χέβι μέταλ «Γκρέιτ Γουάιτ».

Οι αρχές της πολιτείας ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι οι έρευνες συνεχίζονταν στα συντρίμμια του κέντρου, εκφράζοντας φόβους ότι θα ανακαλύψουν κι άλλα θύματα. «Θα χρειασθούν πάνω από 24 ώρες για να ερευνήσουμε προσεκτικά το κτίριο, ώστε να δώσουμε τελικό απολογισμό θυμάτων της τραγωδίας», δήλωσε χθες εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. H πυρκαγιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, την ώρα που το συγκρότημα Γκρέιτ Ουάιτ πραγματοποιούσε την είσοδό του στη σκηνή. H προγραμματισμένη πυροδότηση πυροτεχνημάτων δημιούργησε εστία φωτιάς, που εξαπλώθηκε αστραπιαία σε άλλα εύφλεκτα υλικά που φυλάσσονταν πίσω από τη σκηνή. Το μονώροφο κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Ποδοπατήθηκαν και κάηκαν

Ο επικεφαλής των δυνάμεων της πυροσβεστικής, Ράσελ Μαγκίλιβρι, ανέφερε ότι πολλά από τα θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα στον χώρο εισόδου του κέντρου, αφού είχαν προηγούμενα ποδοπατηθεί από πανικόβλητους θαμώνες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες. «Είδα να βγάζουν καμένα κορμιά από τα χαλάσματα. Είχαν καεί εντελώς. Κομμάτια σάρκας έπεφταν από πάνω τους. Είναι το χειρότερο πράγμα που είδα ποτέ μου», λέει η Μισέλ Κρέιν, που περίμενε χθες με αγωνία έξω από το κατεστραμμένο κέντρο για να μάθει νέα από αγνοούμενη φίλη της. Πληροφορίες του τοπικού Τύπου αναφέρουν ότι πάνω από 300 νεαρά κυρίως άτομα παρακολουθούσαν τη συναυλία, ενώ μεταξύ των αγνοουμένων συγκαταλέγεται και ο μπασίστας του συγκροτήματος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δεκάδες άνθρωποι κινήθηκαν προς τις εξόδους του κέντρου, με αποτέλεσμα πολλοί να ποδοπατηθούν και να πεθάνουν από ασφυξία.

«Κάποια εύφλεκτη ουσία, που είχε αποθηκευθεί στο πίσω μέρος της σκηνής, ανεφλέγη από τη θερμότητα των πυροτεχνημάτων. H φωτιά δημιούργησε πυκνό σύννεφο καπνού, που περιόρισε την ορατότητα και δυσχέρανε τους θαμώνες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών. O τραγουδιστής των Γκρέιτ Ουάιτ, Τζακ Ράσελ, δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό ότι ο διευθυντής του κέντρου είχε εγκρίνει τη χρήση πυροτεχνημάτων. «Το μαγαζί άναψε ξαφνικά και ένιωθα τις φλόγες πάνω στη σκηνή», είπε ο Ράσελ. Το συγκρότημα των Γκρέιτ Ουάιτ γνώρισε σύντομη δόξα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ πέτυχε να διατηρήσει τουλάχιστον μέρος του κοινού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή