Τορπίλισε τις ελπίδες ο Σαρόν

Τορπίλισε τις ελπίδες ο Σαρόν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διαίρεσης της Ιερουσαλήμ, αλλά και επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, ο Αριέλ Σαρόν διέλυσε το κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησαν οι συνομιλίες του Λονδίνου και ψαλίδισε τις όποιες ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα Κατεχόμενα, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από το περασμένο Σάββατο αυξάνεται στους είκοσι επτά.

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ απαιτεί περισσότερες από εκατό διορθώσεις στο ειρηνευτικό προσχέδιο των ΗΠΑ, ο Αριέλ Σαρόν, επιβεβαιώνοντας τους επικριτές του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της Ιερουσαλήμ είναι μη διαπραγματεύσιμο. Μιλώντας σε συνέδριο Αμερικανοεβραίων ηγετών που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ το βράδυ της Πέμπτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την πόλη «που η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρούν πρωτεύουσά τους». O κ. Σαρόν, απέκλεισε και την πιθανότητα επιστροφής των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από την Ιερουσαλήμ το 1948, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν «κίνδυνο» για την ασφάλεια του Ισραήλ. Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», το Ισραήλ επιθυμεί την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που αποτελεί κεντρικό άξονα του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου που προωθεί το «κουαρτέτο» και το οποίο προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. H ισραηλινή κυβέρνηση ζητάει τα όποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πρόοδο των Παλαιστινίων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Το Ισράηλ φέρεται, επίσης, να απαιτεί την πλήρη αποστρατικοποίηση του παλαιστινιακού κράτους που θα προκύψει και σημαντικούς περιορισμούς στα κυριαρχικά του δικαιώματα. «O ισραηλινός στρατός», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας, «θα έχει τον έλεγχο των συνόρων και του εναέριου χώρου του». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» – που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την E.E. και τον OHE – ζήτησαν χθες από το Λονδίνο την άμεση κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, κάλεσαν το Ισραήλ να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα Κατεχόμενα και την Παλαιστινιακή Αρχή να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον διορισμό πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Γουίλιαμ Μπερνς, ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διεμήνυσε στους εκπροσώπους των Παλαιστινίων που συμμετείχαν στη σύνοδο του Λονδίνου ότι δεν πρέπει να αναμένουν ουσιαστική πρόοδο μέχρι τη λήξη του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, τέλος, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος και ο παππούς του έπεσαν νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Νάμπλους. O ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στους στρατιώτες με αυτοσχέδιες βόμβες, κάτι που διαψεύδει η παλαιστινιακή αστυνομία. Ενας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τουλκάρμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή