Σκωτσέζικο φυσικό προϊόν κατά υπερμικροβίων

Σκωτσέζικο φυσικό προϊόν κατά υπερμικροβίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μικρές λακκούβες που αφήνει πίσω της η παλίρροια ίσως να κρύβεται το μυστικό που θα λύσει το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Εταιρεία που εδρεύει στο Εδιμβούργο εισέπραξε 83.000 ευρώ για να ερευνηθούν ενδελεχώς οι μικροοργανισμοί που ζουν στις μικρές αυτές δεξαμενές ύδατος. Τα αντιβιοτικά διαρκώς αποδεικνύονται πιο αναποτελεσματικά στη μάχη εναντίον των υπερμικροβίων που αποδεικνύονται μοιραία για χιλιάδες νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία. Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή το περιβάλλον για να εντοπίσουν φυσικά προϊόντα με τα οποία θα εμπλουτίσουν την αντιμικροβιακή τους φαρέτρα. Δεν αμέλησαν να ψάξουν ακόμα και στα ταπεινότερα υλικά όπως είναι τα σφουγγάρια αλλά και ιδιόμορφα έμβια όντα, όπως οι βάτραχοι και τα σκουλήκια.

Η λύση από τη θάλασσα

Η AquaPharm Biodiscovery, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τον Αντριου Μιρνς Σπραγκ, θεωρεί ότι έχει εντοπίσει τη λύση που αναζητεί στη θάλασσα. Τουλάχιστον ένα μικρόβιο που ζει σε τέτοιο περιβάλλον παρήγαγε στο εργαστήριο τοξίνη που καταφέρνει να σκοτώσει τον ανθεκτικό στη μεθυσιλίνη Χρυσό Σταφυλόκοκκο, που σήμερα απειλεί τη ζωή όλων των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2001, το υπερμικρόβιο προκάλεσε το 41% των περιπτώσεων σηψαιμίας στα νοσοκομεία της Βρετανίας.

«Είναι, περίπου, σαν να ερευνώ τα τροπικά δάση του Αμαζονίου», εξηγεί ο δρ Σμπραγκ. «Βιολογικώς, το περιβάλλον της θάλασσας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Οι ακτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις ερευνήσαμε και εξακολουθούμε να τις ερευνούμε. Εχουμε εντοπίσει ένα φυσικό «προϊόν», το οποίο όταν δοκιμάστηκε κατά του συγκεκριμένου μικροβίου, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Καθώς το μικρόβιο είναι σήμερα ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, το στοιχείο που βρήκαμε έχει ενδιαφέρουσα χημική δομή. Αναμένουμε να το κατοχυρώσουμε με δίπλωμα ευρασιτεχνίας και προσπαθούμε να βρούμε επενδυτή για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», κατέληξε ο δρ Σπραγκ. Τα αντιβιοτικά, όπως παραδείγματος χάρη, η πενικιλίνη είναι συστατικά που προκύπτουν από τη μάχη για επιβίωση των μικροβιακών αποικιών. Ετσι, η αναζήτηση όλο και πιο αποτελεσματικών αντιβιοτικών έκανε τους επιστήμονες να στραφούν στα φυσικά όπλα. Επί του παρόντος, ωστόσο, έχει ερευνηθεί μόνο το 5% του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν από 500.000 έως 5.000.000 διαφορετικοί θαλάσσιοι μικροοργανισμοί που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή