Οχι σε ραντεβού μέσω Ιντερνετ

Οχι σε ραντεβού μέσω Ιντερνετ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες νέοι του Ιράν συνελήφθησαν και κρατούνται καθώς κατηγορούνται ότι έχουν προβεί σε «παράνομες πράξεις». Ποιο είναι το τρομερό αδίκημα που διέπραξαν; Χρησιμοποίησαν ιστοσελίδα για να κανονίσουν τα ερωτικά τους «ραντεβουδάκια». Σύμφωνα με τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Μπασίτζ της Τεχεράνης, τουλάχιστον, ’68 άνδρες και γυναίκες συνελήφθησαν στην ιρανική πρωτεύουσα. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IPNA, εξάλλου, αναφέρει ότι η πολιτοφυλακή Μπασίτζ κρατά και τους «ιδιοκτήτες» της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η πολιτοφυλακή είναι αυτή που εφαρμόζει τους αυστηρούς νόμους περί αιδούς που ισχύουν στο Ιράν και συχνά οι έφοδοι των ανδρών που ανήκουν σε αυτή βάζει ένα μάλλον δραματικό τέλος σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και πάρτι όπου διασκεδάζουν μαζί άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η πολιτοφυλακή οργανώνει και ολοκληρώνει επιχείρηση εναντίον χρηστών του διαδικτύου. O στρατηγός Αχμαντ Ρουζμπεχανί δήλωσε ότι «ορισμένοι άνθρωποι» χρησιμοποιούσαν την ιστοσελίδα για να επιτρέψουν σε αγόρια και κορίτσια να συζητούν αλλά και να οργανώσουν συναντήσεις σε κάποια τοποθεσία, βορείως της Τεχεράνης, όπου έρχονται σε παράνομη ερωτική συνεύρεση. O ίδιος, βέβαια, υποστηρίζει ότι οι νεαροί άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν την ιστοσελίδα δεν γνωρίζαν επακριβώς τι έκαναν και ότι κατά πάσα πιθανότητα έπεφταν θύματα παραπλανητικής πληροφόρησης, ενώ προσέθεσε ότι και οι διαδικτυακοί «προξενητές», οι διαχειριστές δηλαδή της ιστοσελίδας, συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές της χώρας για τα περαιτέρω.

Κατασχέσεις και συστάσεις στις οικογένειες

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα δορυφορικά πιάτα της τηλεόρασης και τα CD κατασχέθηκαν ύστερα από σειρά επιχειρήσεων της πολιτοφυλακής. O στρατηγός Ρουζμπεχανί ζήτησε από τις οικογένειες να δείξουν αυξημένη ευαισθησία και προσοχή, όταν υπάρχουν νέοι που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ και να μην τους επιτρέπουν να παρεκκλίνουν του δρόμου της «αρετής». Θα πρέπει αυτό να το επιτύχουν, νουθετώντας τους ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να λάβουν υπόψιν τη διάδοση των διαδικτυακών υπηρεσιών στην κοινωνία και έτσι να μην τους αποθαρρύνουν πλήρως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 3% των κατοίκων της Τεχεράνης έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Πολλοί Ιρανοί χρησιμοποιούν Ιντερνετ καφέ για να μπουν στο διαδίκτυο. Τα τσατ ρουμς δίνουν διέξοδο στους νέους και τις νέες του μουσουλμανικού Ιράν να συζητήσουν με σχετική ελευθερία για διάφορα θέματα που θεωρούνται «απαγορευμένα», όπως είναι το σεξ και οι σχέσεις των δύο φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή