Φονική εισβολή των Ισραηλινών ξανά στη Γάζα

Φονική εισβολή των Ισραηλινών ξανά στη Γάζα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαρόν για την πάταξη των Παλαιστινίων παραστρατιωτικών. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένει ειδική έγκριση από την πλευρά του Ισραήλ προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση ανώτατων στελεχών της στη Ραμάλα, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση υπό τον Γιάσερ Αραφάτ με θέμα τον διορισμό πρωθυπουργού.

Με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων, τανκς και ελικόπτερα και η οποία στοίχισε τη ζωή οκτώ τουλάχιστον Παλαιστινίων, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον 65χρονο Σέικ Μοχάμεντ Τάχα, ιδρυτικό στέλεχος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη αξιωματούχου της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς από την έναρξη της εξέγερσης των Παλαιστινίων, τον Σεπτέμβριο του 2000. Αναλυτικότερα, σαράντα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο στρατόπεδο προσφύγων, Ελ Μπουρέιζ, στη Λωρίδα της Γάζας όπου περικύκλωσαν την οικία του Τάχα, την οποία και κατεδάφισαν. Λίγο νωρίτερα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ είχαν συλλάβει τον Τάχα και τους πέντε γιους του. «Οι στρατιώτες», δήλωσε ο Χασάν Τάχα, «εισέβαλαν απροειδοποίητα στο σπίτι μας, ξυλοκόπησαν τον πατέρα μου και στη συνέχεια τον συνέλαβαν». O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Τάχα και οι γιοι του εμπλέκονται σε σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, παραδέχθηκε ότι η απώλειά του αποτελεί πλήγμα. «H Χαμάς», τόνισε ο τελευταίος, «δεν θα παραδώσει τα όπλα και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει το Ισραήλ θα είναι δυσβάσταχτο».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, ο ισραηλινός στρατός, παρά την ισχυρή αντίσταση που συνάντησε, κατεδάφισε και τα σπίτια τεσσάρων ακόμα μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια έγκυος γυναίκα, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε εξαιτίας έκρηξης και ένα 14χρονο αγόρι που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ Παλαιστινίων ενόπλων και Ισραηλινών στρατιωτών. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, οι μάχες που σημειώθηκαν, ιδιαίτερα στον περίγυρο της κατοικίας του Τάχα, ήταν σφοδρότατες και οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν δεκάδες χειροβομβίδες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι τραυματίες είναι δεκάδες και ότι πολλοί από αυτούς παρέμεναν μέχρι αργά χθες το απόγευμα αβοήθητοι στους δρόμους του στρατοπέδου. Το μεσημέρι, πάντως, η Χαμάς επιχείρησε να ανταποδώσει την επίθεση των Ισραηλινών εξαπολύοντας τρεις αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου Κασάμ οι οποίες εξερράγησαν σε ακατοίκητες περιοχές της πόλης Σντερότ. H ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καταφέρει καίρια πλήγματα εναντίον της Χαμάς. Την Κυριακή, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ, είχε υποσχεθεί ότι η εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν. «Σκοπεύουμε», δήλωσε ο κ. Μοφάζ, «να αυξήσουμε την πίεση προς τη Χαμάς τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική Οχθη, ούτως ώστε να υποχρεώσουμε τους παραστρατιωτικούς να επενδύουν όλο και περισσότερη ενέργεια στην άμυνά τους».

Υπονόμευση μεταρρυθμίσεων

Οι συνεχόμενες επιδρομές των Ισραηλινών στα κατεχόμενα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία υποστηρίζει ότι απώτερος σκοπός της κυβέρνησης Σαρόν είναι η υπονόμευση των μεταρρυθμίσεων. O επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε τον Μπους να καταδικάσει τα εγκλήματα του Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαρόν ότι επιδιώκει την αποτροπή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής. «Αν το Ισραήλ», δήλωσε ο Γιάσερ Αραφάτ, «συνεχίσει τις επιδρομές θα αποδείξει ότι δεν επιθυμεί τις μεταρρυθμίσεις». O υπουργός Οικισμού, Γκασάν Κατίμπ, επιβεβαίωσε, τέλος, ότι η συζήτηση για τον διορισμό πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο υπό τον Αραφάτ στη Ραμάλα. Παρά ταύτα, για την πραγματοποίησή της απαιτείται άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή