«Σκοτεινοί» ακόμη οι στόχοι των δύο Ερυθροταξιαρχιτών

«Σκοτεινοί» ακόμη οι στόχοι των δύο Ερυθροταξιαρχιτών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Συνεχίζονταν χθες οι έρευνες των ιταλικών αρχών ώστε να πιστοποιηθούν οι στόχοι των δύο μελών των Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών, που ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο τρένο Ρώμης Φλωρεντίας το απόγευμα της Κυριακής. Νεκροί έπεσαν ένας αστυνομικός, καθώς και ένας από τους τρομοκράτες, ο 37χρονος Μάριο Γκαλέζι. H συνεργός του, Νάντια Λιότσε συνελήφθη από τις αρχές. H 43χρονη Λιότσε, η οποία καταζητείτο για τη δολοφονία του συμβούλου του υπουργείου Εργασίας Μάσιμο ντ’ Αντόνα το 1999, φώναξε την ώρα που απομακρυνόταν από το χώρο της σύλληψής της: «Ναι! Είμαι η Νάντια Ντεσντεμόνα Λιότσε. Είμαι πολιτικός κρατούμενος». H άρνηση της Λιότσε να μιλήσει και ο θάνατος του συντρόφου της Μάριο Γκαλέζι μετά τον τραυματισμό του, υποχρεώνει τις διωκτικές υπηρεσίες να επικεντρώσουν τις έρευνές τους στο περιεχόμενο τσάντας, την οποία μετέφερε το ζεύγος. «Μόνο ο ένας τους ήταν οπλισμένος και δεν είχαν μαζί τους άλλα πυρομαχικά, εκτός από εκείνα στο πιστόλι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική ενέργεια, αλλά ίσως με το στάδιο προετοιμασίας της. H επιφυλακή παραμένει, καθώς είμαστε σίγουροι ότι οι δράστες δεν ήταν απομονωμένοι», λέει ο εισαγγελέας της Φλωρεντίας Φρανσέσκο Φλέουρι. Μέσα στην τσάντα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μικρή βιντεοκάμερα, κρυμμένη σε πακέτο τσιγάρων, δισκέτες υπολογιστή, οδικό χάρτη της κεντρικής Ιταλίας, σελίδες σημειώσεων με ονόματα και αριθμούς τηλεφώνων, καθώς και ηλεκτρονικό υπολογιστή τσέπης. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, η τσάντα περιείχε επίσης αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τον Μάρκο Μπιάτζι, κυβερνητικό σύμβουλο, που δολοφονήθηκε πέρσι στην Μπολόνια. O Γκαλέσι και η Λιότσε θεωρούνται ότι υπήρξαν μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών. H ανταλλαγή πυροβολισμών της Κυριακής συνέβη όταν δύο αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες από το ζευγάρι πάνω στο τρένο. Δημοσιογραφικές πηγές στην ιταλική πρωτεύουσα εκτιμούν, ωστόσο, ότι το ζευγάρι τελούσε ήδη υπό παρακολούθηση από την αστυνομία. O επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντικατασκοπίας και Μυστικών Υπηρεσιών Εντσο Μπιάνκο εξέφρασε χθες την ανησυχία του για ενδεχόμενη αναβίωση της δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών και του Μαχόμενου Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι αρχές εικάζουν ότι το ζεύγος κατευθυνόταν στη Φλωρεντία για να πραγματοποιήσει ληστεία, με στόχο τη χρηματοδότηση μελλοντικών τρομοκρατικών πληγμάτων. H δολοφονία του ντ’ Ανκόνα το 1999 σηματοδότησε τη λήξη άτυπης εκεχειρίας, την οποία τηρούσε η τρομοκρατική οργάνωση από το 1988.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή