Αναδιάταξη συμμαχιών στην Ευρώπη

Αναδιάταξη συμμαχιών στην Ευρώπη

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες ανακατατάξεις θα προκαλέσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ, όπως προκύπτει από τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα τα τελευταία 24ωρα. O σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Περλ προανήγγειλε την πλήρη αποδυνάμωση του OHE, που θα περιοριστεί σε «ειρηνευτικό γραφειοκράτη» και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από μια «πρόθυμη συμμαχία φιλελεύθερων δημοκρατιών».

Στην Ευρώπη, η προχθεσινή δήλωση των «15» δεν ήρε τις διαφωνίες, ταυτόχρονα όμως καταβάλλονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός είχαν χθες στις Βρυξέλλες σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση σε «ζωηρό αλλά πολιτισμένο», όπως έγινε γνωστό, κλίμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη χάραξη κοινής αμυντικής πολιτικής και την ενοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών τους. Το Παρίσι, εξάλλου, όπως και η Μόσχα, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο πρωτοφανές αίτημα της Ουάσιγκτον να κλείσουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ιράκ στο έδαφός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή