Με προσφυγή στον OHE απειλεί ο Πούτιν

Με προσφυγή στον OHE απειλεί ο Πούτιν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τη νομιμότητα ή όχι του πολέμου κατά του Ιράκ έρχονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα προσφύγει στα Ηνωμένα Εθνη για να αποφανθεί ο Οργανισμός γύρω από το νόμιμο του πολέμου κατά του Ιράκ, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάλεσε όλους να είναι πολύ επιφυλακτικοί στις προσδοκίες τους για μια γρήγορη νίκη στον πόλεμο του Ιράκ.

Προειδοποίηση από Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος ενδέχεται να επεκταθεί σε άλλες χώρες και ότι αποτελεί ήδη δυναμική απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, περιλαμβανομένης και της KAK, της 12μελούς Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, που περιλαμβάνει χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Ιβάνοφ, εκφράζοντας την πρώτη ουσιαστική πράξη διαμαρτυρίας κατά του πολέμου, δήλωσε στη ρωσική Βουλή ότι η χώρα του μαζί με άλλες θα θέσουν το ζήτημα ενώπιον του OHE προκειμένου να αποφανθεί αν η αμερικανική επίθεση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ισχυρό όπλο μας». O Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του προχθές την Πέμπτη κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τον πόλεμο και χαρακτήρισε την επίθεση ως «σοβαρό πολιτικό λάθος».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της χθεσινής πρωινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου κορυφής, τόνισε ότι η στρατιωτική δράση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο ιρακινό μέτωπο «φαίνεται να προχωρά καλά».

Αισιοδοξία από Μπλερ

Η αισιόδοξη άποψη του Τόνι Μπλερ διατυπώθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν πρόσφατη η πληροφορία ότι οκτώ Βρετανοί στρατιώτες, μαζί με τέσσερις Αμερικανούς, είχαν σκοτωθεί κατά την πτώση ελικοπτέρου στο Κουβέιτ, στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων. O Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα συναντήσουν αντίσταση από τον ιρακινό στρατό και ότι παρ’ όλα αυτά μπόρεσαν ήδη να καταλάβουν τη χερσόνησο Φάου, στο νότιο άκρο του Ιράκ, και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Αναφερόμενος ειδικότερα στους άνδρες του βρετανικού στρατού και σε αυτούς που σκοτώθηκαν, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι όλοι «ήταν άξιοι άνδρες, οι οποίοι προκειμένου να κάνουν εμάς να ζούμε ασφαλέστερα, παρότι γνώριζαν τους κινδύνους, τους αντιμετώπισαν και είχαν το θάρρος να υπηρετήσουν την πατρίδα τους και ολόκληρο τον κόσμο». O Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων επί του πολέμου, που υπάρχει στους κόλπους της Ευρώπης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε αυτές τις διαφορές. Ωστόσο, είναι καλύτερα να σταθούμε στα σημεία που δεν μας χωρίζουν». Και επί του θέματος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, μετά τον πόλεμο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. «Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε τόσο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή του Ιράκ όσο και στην ανοικοδόμησή του προς όφελος του ιρακινού λαού». Κατά τον κ. Μπλερ, τον κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει ο OHE επισημαίνοντας ότι «το όραμά μας για το Ιράκ είναι μια χώρα η οποία θα προσδιορίζεται από την ύπαρξη δημοκρατίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευημερία του λαού της και τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Η οικονομική ατζέντα

Τέλος ο κ. Μπλερ χαιρέτισε τις αποφάσεις της εαρινής συνόδου κορυφής αναφορικά με τα θέματα της στρατηγικής της Λισσαβώνας, τονίζοντας ότι η οικονομική ατζέντα δρομολογείται ξανά και αποκτά νέα δυναμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή