Αναβρασμός στην Ουάσιγκτον για τη συμφωνία με το Ιράν

Αναβρασμός στην Ουάσιγκτον για τη συμφωνία με το Ιράν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει από τις 20 Ιανουαρίου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν διευθετήθηκαν και η εξάμηνη περίοδος εντός της οποίας ζητείται να γίνουν βήματα καλής θέλησης ξεκινάει από τις 20 του τρέχοντος μηνός.

Σε μια ένδειξη της ιστορικής προσέγγισης, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαρώνη Κάθριν Αστον, ανακοίνωσε χθες ότι «εντός των προσεχών εβδομάδων» θα επισκεφθεί την Τεχεράνη. Αντιθέτως, περίπλοκο παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται αντιρρήσεις στη συμφωνία. Οργανώσεις που εκπροσωπούν ισραηλινά συμφέροντα, όπως η AIPAC, έχουν αποδυθεί σε αγώνα επηρεασμού βουλευτών και γερουσιαστών προκειμένου να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα καταστήσει αυστηρότερες τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων η συμφωνία της Γενεύης θεωρείται άκυρη. Η ιστορική αυτή συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Νοέμβριο, προσφέρει στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα βήματα για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο στις νέες κυρώσεις, πράγμα που όμως μπορεί να καταστεί ανέφικτο αν ο αριθμός των γερουσιαστών που το υποστηρίζουν ξεπεράσει ένα όριο. Ανάλυση στην ιστοσελίδα της «Ουάσιγκτον Ποστ», με τίτλο «Παράξενη σιωπή μεταξύ των Δημοκρατικών της Γερουσίας για το Ιράν», αναφέρει ότι πάνω από το 50% των γερουσιαστών των Δημοκρατικών δεν έχει πάρει ακόμη θέση. «Πριν από λίγα χρόνια, η αντίδραση σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα ήταν εκκωφαντική», παρατηρεί ο σχολιαστής Πίτερ Μπέινχαρντ, υπενθυμίζοντας τα έντονα αντιπολεμικά αισθήματα που ξύπνησε σε μερίδα των Δημοκρατικών ο πόλεμος του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. «Πώς γίνεται, σε ένα κόμμα που μετακινείται τόσο σαφώς προς τα αριστερά στο οικονομικό πεδίο, τόσοι πολλοί επιφανείς γερουσιαστές των Δημοκρατικών να υποστηρίζουν ένα νομοσχέδιο το οποίο οι ειδικοί εξωτερικής πολιτικής του κόμματος απορρίπτουν κατηγορηματικά; Αυτό γίνεται γιατί τα τελευταία χρόνια η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος έχει πάψει να ασχολείται με την πολιτική στη Μέση Ανατολή – αλλά η AIPAC όχι». Ο Μπέινχαρντ περιγράφει ως «σημείο των καιρών» το γεγονός ότι «ο πιο λαμπρός αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, είναι σταυροφόρος εναντίον της Γουόλ Στριτ, που ωστόσο δεν παίρνει καμία απολύτως ιδιαίτερη θέση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Δηλητηριασμένο φρούτο»

Στο εσωτερικό του Ιράν, η συντηρητική πτέρυγα χαρακτηρίζει τη συμφωνία «δηλητηριασμένο φρούτο». Αντιθέτως, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής της ιρανικής Βουλής, Αλαεντίν Μπορουτζερντί, δήλωσε χθες ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ανοίγει νέους δρόμους για το Ιράν και για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή