ΚΟΣΜΟΣ

Σύροι αντικαθεστωτικοί εναντίον εξτρεμιστών

syroi-antikathestotikoi-enantion-extremiston-2000804

 Καθώς ένα κυβερνητικό πολεμικό αεροσκάφος διασχίζει τον ουρανό της πόλης Ράκα στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), του πιο ριζοσπαστικού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, το παρακολουθεί χωρίς αντίδραση, ενώ ακτιβιστές από άλλες οργανώσεις τον παρακινούν να πυροβολήσει. «Βρισκόμαστε εδώ για να εγκαθιδρύσουμε το ισλαμικό κράτος και όχι να πολεμήσουμε τον Ασαντ», απαντά ο μαχητής. Αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις έχουν οδηγήσει σε σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που φέρει την «επίσημη σφραγίδα» της Αλ Κάιντα, θεωρεί την εμμονή του ΙSIS στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό καθοριστικό σφάλμα, αφού υποστηρίζει πως απομονώνει πιθανούς συμμάχους και απλούς πολίτες ταυτόχρονα. Το ISIS έχει επανακαθορίσει τις ισορροπίες στον αγώνα για την επικράτηση στην εξουσία και έχει επιβάλει δρακόντειους θρησκευτικούς νόμους. Ο εξόριστος Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ελπίζει ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές ομάδες θα πείσουν τις δυτικές δυνάμεις ότι οι αντάρτες και όχι η κυβέρνηση είναι καταλληλότεροι για να διακόψουν την εγκατάσταση της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Αμφίβολο, ωστόσο, παραμένει το μέλλον για τις θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας, που αισθάνονται την απειλή του αραβικού εθνικισμού, ενώ οι εξτρεμιστές έχουν ήδη αφαιρέσει τη ζωή πολλών διαφωνούντων και αμάχων διαψεύδοντας τις ελπίδες των Σύρων για ελευθερία.