Ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κλωνοποίηση πιθήκων και ανθρώπων

Ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κλωνοποίηση πιθήκων και ανθρώπων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η διαμάχη για την αναπαραγωγική κλωνοποίηση του ανθρώπου συνεχίζεται και οι επίδοξοι κλωνοποιητές (από τους ραελιανούς ως τον Αντινόρι) ανακοινώνουν επικείμενες κλωνο-γεννήσεις χωρίς ποτέ να εμφανισθούν τα νεογνά, τα βιολογικά εμπόδια στην κλωνοποίηση εμφανίζονται μεγαλύτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Παρά τους πομπώδεις ισχυρισμούς, παραμένει αβέβαιο εάν έχουν γίνει όντως προσπάθειες ανθρώπινης κλωνοποίησης και πόσο προχώρησαν. Οι πρόσφατες, επίσης, προσπάθειες να κλωνοποιηθούν πίθηκοι, του είδους macaca mulata, κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία, όπως σημειώνεται στο περιοδικό «Science». Η αιτία βρίσκεται στην απουσία μιας πρωτεΐνης – κλειδί, η οποία ρυθμίζει τη διάσπαση των κυττάρων και τη διάχυση των χρωμοσωμάτων. H συγκεκριμένη διαπίστωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο πίθηκος είναι από τα πρωτεύοντα θηλαστικά, του οποίου το γενετικό υλικό διαφέρει ελάχιστα από του ανθρώπου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων πειραμάτων αποδεικνύουν ότι η κλωνοποίηση των πρωτευόντων θηλαστικών είναι ακατόρθωτη, με τις υπάρχουσες τεχνικές τουλάχιστον.

Αρρωστα έμβρυα

Ο Κάλβιν Σίμερλι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μελέτησαν 716 έμβρυα πιθήκων, όπου επιχειρήθηκε κλωνοποίηση με τη μέθοδο της μεταφοράς γενετικού υλικού, της μεθόδου από την οποία προήλθε και η Ντόλι. Μόνο 33 εμφάνισαν κάποια βήματα στη διαίρεση των κυττάρων, αλλά παρά την επιφανειακή ικανοποιητική πρόοδο, κανένα απ’ αυτά δεν έφτασε μέχρι επιτυχή εγκυμοσύνη. Οταν επιχειρήθηκε λεπτομερής έλεγχος φάνηκε ότι τα έμβρυα των πιθήκων απείχαν πολύ από το να είναι υγιή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο μιτοτικός άξονας, ο οποίος βοηθά το διαχωρισμό και την ευθυγράμμιση των χρωμοσωμάτων, δεν λειτουργεί σωστά. Κάποια κύτταρα είχαν πάρα πολλά χρωμοσώματα, κάποια άλλα ελάχιστα. Ακόμα, από τα έμβρυα των πιθήκων έλειπαν δύο κρίσιμες για τη σωστή ανάπτυξη πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη αυτών των πρωτεϊνών είναι και η κρίσιμη διαφορά -όσον αφορά την κλωνοποίηση- με τους ποντικούς και τις αγελάδες, όπου έχουν εμφανισθεί επιτυχημένες κλωνο-γεννήσεις.

Η «Κιβωτός του Νώε»

Αλλά και στα βοοειδή τα προβλήματα της κλωνοποίησης είναι μεγάλα. Το τελευταίο διάστημα τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κλωνοποιήσεων που αποσκοπεί -τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται- στη σωτηρία ειδών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να επαναφέρει στη ζωή ακόμα και είδη ζώων που έχουν εξαφανισθεί. Δηλαδή από «Κιβωτό του Νώε» μέχρι Τζουράσικ Παρκ!

Το πρόγραμμα στηρίζεται στο γενετικό υλικό, το οποίο άρχισε να αποθηκεύεται από το 1977 στο Κέντρο για την Αναπαραγωγή των Επαπειλούμενων Ειδών του Σαν Ντιέγκο στο πλαίσιο της μεθόδου «FrozeZoo». Μπορεί τότε να μην γνώριζαν πώς θα αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα δείγματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι διέσωσαν πολύτιμες πληροφορίες. Σήμερα, εφαρμόζουν τη διαγενή κλωνοποίηση. Αδειασαν, δηλαδή, ένα ωάριο αγελάδας από το γενετικό της υλικό και το αναπλήρωσαν με εκείνο που έλαβαν από δερματικά κύτταρα του σπάνιου βοδιού της Ιάβας. Στη συνέχεια, το «πειραγμένο» ωάριο εμφυτεύθηκε στη μήτρα της αγελάδας. Από τα 30 που εμφυτεύθηκαν, μόλις 16 πήγαν σε εγκυμοσύνη και μόνο δύο σε γέννα. Αλλά και απ’ αυτά το ένα οδηγήθηκε σε ευθανασία, αφού ζύγιζε το διπλάσιο από το κανονικό.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από δύο χρόνια, ένα άλλο κλωνοποιημένο άγριο βόδι γεννήθηκε από μία αγελάδα, αλλά άντεξε μόλις δύο ημέρες, πριν πεθάνει από δυσεντερία.

Ολα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η κλωνοποίηση ακόμα και στα είδη των ζώων που εμφανίζει επιτυχίες, όπως στα βοοειδή. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές είναι αποκρουστικές. Οπως σημειώνουν, ακόμα και η κλωνοποίηση που γίνεται μεταξύ ίδιων ειδών έχει τεράστιο ποσοστό αποτυχίας, ενώ τα ζώα που καταφέρνουν να επιβιώσουν αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από όσα γεννήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, πάντως, επιστήμονες στην Κίνα ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν αρουραίους για την κλωνοποίηση των πάντα, που απειλούνται με εξαφάνιση. Κανείς δεν θα διαφωνούσε με τη σωτηρία των συμπαθητικών αυτών θηλαστικών. Αλλά μήπως θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές αιτίες που οδηγούν αυτά και άλλα είδη στην εξαφάνιση, αντί να προχωρούμε σε επικίνδυνα πειράματα, που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο και στην εμφάνιση των FrozeMen, των κατεψυγμένων ανθρώπων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή