Αποχρωσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουριστικές ιδέες

Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που αποφέρει πολλά κέρδη, αρκεί εκείνοι που διαμορφώνουν την πολιτική του να προωθούν ιδέες για την υποστήριξή του, γνωστού όντως ότι δεν αρκούν μόνον οι φυσικές ομορφιές για την καταξίωση ενός τουριστικού προορισμού. Ετσι στη μικρή χώρα του Βανουάτου, που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις πριν από 23 χρόνια και είναι αναγκασμένη να ζει από το εθνικό προϊόν που λέγεται τουρισμός, οι ιθύνοντες της χώρας πρόσθεσαν ακόμη μια ιδέα προσέλκυσης τουριστών: ίδρυσαν ένα υποθαλάσσιο ταχυδρομείο, το οποίο στελέχωσαν και με τους απαραίτητους δύτες υπαλλήλους. Συνολικά ανέρχονται σε τέσσερις, οι οποίοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό καταδύονται -ένας κάθε φορά- στο υποθαλάσσιο υποκατάστημα αναμένοντας τους πελάτες για να τους εξυπηρετήσουν. Εννοείται ότι οι πελάτες έναι τουρίστες που έχουν αποφασίσει να επισκεφθούν τη χώρα, καταδυόμενοι στα υπέροχα νερά της. Για το λόγο αυτό η ταχυδρομική υπηρεσία τύπωσε ήδη αδιάβροχες κάρτες, τις οποίες καταθέτουν για ταχυδρόμηση μέσα στο υποθαλάσσιο υποκατάστημα. Σημειώνεται ότι το εν λόγω υποκατάστημα βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη κοράλια, τεράστια ποικιλία ψαριών και καθαρά νερά, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται ναυάγια πλοίων, προσφιλής προορισμός για τους ερασιτέχνες δύτες τουρίστες.

Μισθοί και έργο

Οσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, λέει μια παροιμία, αλλά πολλές φορές μπορεί να είναι κι ένα πρόσχημα η επίκλησή της όταν μιλάμε επικριτικά για τους μεγάλους μισθούς που παίρνουν κάποιοι υπάλληλοι. Ερευνα που πραγματοποίησε η έγκυρη και μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα «Financial Times» έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών εκτιμά ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών παίρνουν μεγάλους μισθούς σε σχέση με το έργο που προσφέρουν, πέρα από το γεγονός ότι θεωρούνται αναξιόπιστα. Οι ερωτηθέντες -1.002 άτομα ηλικίας άνω των 16 χρόνων- σε ποσοστό 80% δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους επιχειρηματίες των μεγάλων ομίλων, ενώ σε ποσοστό 78% εκτίμησαν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη τους πληρώνονται πολύ για τη δουλειά που κάνουν. H εκτίμηση αυτή αγγίζει όλα τα στρώματα του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κοινωνικής θέσης. Σημειώνεται, βέβαια, ότι η άποψη των ερωτηθέντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι εταιρείες στον ισολογισμό τους, που αντικατοπτρίζεται στους χαμηλούς δείκτες του χρηματιστηρίου, τις μετοχές των οποίων έχουν στα χέρια τους οι περισσότεροι των ερωτηθέντων. Βεβαίως, δεν πρέπει να αποκλειστεί και η άποψη ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν πως αν ήταν στη θέση των υψηλόβαθμων στελεχών, θα παρείχαν περισσότερο και αποδοτικότερο έργο, εισπράττοντας τον ίδιο και μεγαλύτερο μισθό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή