Αναγνώριση ομοφυλοφίλων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ευλογία και η αναγνώριση του πρώτου ομοφυλόφιλου επισκόπου απειλεί να διχάσει την Αγγλικανική Εκκλησία, ίσως πολύ περισσότερο από την απόφαση για τη χειροτονία γυναικών. O ίδιος σάλος έχει ξεσπάσει και στις ΗΠΑ, όπου ένας δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος χειροτονήθηκε επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας του Νιου Χάμσάιρ. Οσο για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης -το σχέδιο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- να αναγνωρίσει για τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα ύπανδρα ζευγάρια των ετεροφυλοφίλων, αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Τα θέματα σεξουαλικότητας και φύλου ήταν πάντα η αχίλλειος πτέρνα της χριστιανοσύνης στον δυτικό κόσμο. Από τις πρώτες μέρες της εκκλησίας οι χριστιανοί αντιμετώπιζαν με προκατάληψη το ετεροφυλικό γάμο και θεωρούσαν την αγαμία σαν ιερή υποχρέωση του καλού χριστιανού. O Απόστολος Παύλος, ο πρώτος χριστιανός συγγραφέας, πίστευε ότι επειδή στο Βασίλειο του Θεού δεν θα υπήρχαν ύπανδροι ή ανύπανδροι, δεν υπήρχε λόγος να γίνονται γάμοι. Βεβαίως, φρόντισε να τονίσει ότι αυτή ήταν η προσωπική του άποψη, όχι ιερός κανόνας. Ηταν λοιπόν αποδεκτό για τους πρώτους χριστιανούς να παντρεύονται, αλλά, υπό το φως της Δευτέρας Παρουσίας, ο ίδιος συμβούλευε την αγαμία.

Οι πατέρες της εκκλησίας χρησιμοποίησαν πολλές φορές αυτές τις αναφορές στην Καινή Διαθήκη για να στηλιτεύσουν το γάμο, με την ίδια εμπάθεια που οι σημερινοί χριστιανοί καταφέρονται εναντίον της συμβίωσης ή και το γάμο ανάμεσα σε ομόφυλους. Είναι αλήθεια πως αποδέχονταν, αν και με μεγάλη απροθυμία, ότι ο γάμος συντάσσεται με το λόγο του Θεού. Ωστόσο, η σεξουαλικότητα συνδεόταν με το προπατορικό αμάρτημα και ο γάμος, ακόμη και «ευλογημένος», έγραψε ο Λούθηρος, «είναι το νοσοκομείο των αμαρτωλών», επειδή καλύπτει την επαίσχυντη πράξη με το κύρος της ευλογίας.

Ο Καλβίνος ήταν ο πρώτος θεολόγος της Δύσης που καταξίωσε το γάμο και έκτοτε οι χριστιανοί μιλούν για «μυστήριο». O σημερινός ενθουσιασμός για τις «αξίες της οικογένειας» είναι μάλλον πρόσφατο φαινόμενο και αν κρίνουμε από την αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας για την αντισύλληψη, το σεξ είναι νόμιμο μόνο όταν σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Η χριστιανοσύνη, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, εναντιώθηκε στις ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις, Με το πέρασμα των αιώνων, κατάφερε να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της εναντίον του γάμου. Οι προσπάθειες λοιπόν σήμερα να αναγνωριστούν οι ομοφυλόφιλες σχέσεις, μπορεί να θεωρηθούν η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια εδώ και αιώνες μάχη για να ενταχθεί η σεξουαλικότητα στη σφαίρα του ιερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή