Ασφαλής είναι η γονιμοποίηση με τεχνική IVM

Ασφαλής είναι η γονιμοποίηση με τεχνική IVM

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Θετικά είναι, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις Δανών επιστημόνων, τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών για την πορεία της υγείας των παιδιών που γεννήθηκαν ή πρόκειται να γεννηθούν με τη μέθοδο IVM, κατά την οποία λαμβάνονται ωάρια από τις ωοθήκες της μέλλουσας μητέρας και ωριμάζουν για διάστημα έως 36 ωρών στο εργαστήριο.

Επαναστατική τεχνική.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χέρλεφ στην Κοπεγχάχη εκφράζουν αισιοδοξία για την επαναστατική τεχνική, που εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κι έχει δώσει ζωή σε περίπου 200 παιδιά έως τώρα. H παρακολούθηση των παιδιών αυτών έχει αποδείξει ότι η υγεία τους και η ανάπτυξή τους εξελίσσεται φυσιολογικά, εξήγησε η δρ Αν Λις Μίκελσεν, κατά τη διάρκεια διάσκεψης με θέμα τη γονιμότητα που πραγματοποιήθηκε χθες στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η τεχνική IVM (in-vitro maturation) χρησιμοποιείται σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας και κυρίως αυτές με αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο OHSS που προκαλεί ανωμαλίες στα θυλάκια εντός των οποίων ωριμάζουν τα ωάρια όταν η μητέρα υποβάλλεται σε ορμονική θεραπεία. Σύμφωνα με την Αν Λις Μίκελσεν, η εν λόγω τεχνική μπορεί, επίσης, να αποβεί σωτήρια για τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι έχουν κακή ποιότητα σπέρματος. Στην περίπτωση αυτή, η μέθοδος IVM είναι ευεργετική, καθώς περιορίζει την ανάγκη λήψης πρόσθετων ορμονών για τη δραστηριοποίηση των ωοθηκών. «H ωρίμαση των ωαρίων στο εργαστήριο έχει πολλά πλεονεκτήματα», διαβεβαίωνει η κ. Μίκελσεν, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα έως τώρα επιτεύγματα της τεχνικής.

Στο πλαίσιο της μεθόδου IVM, τα ανώριμα ωάρια λαμβάνονται από τις ωοθήκες στο διάστημα μεταξύ της 8ης έως της 10ης ημέρας του μηνιαίου κύκλου της γυναίκας και αναπτύσσονται στο εργαστήριο για διάστημα 28 έως 36 ωρών.

Οι σχετικές μελέτες έγιναν σε 33 βρέφη που γεννήθηκαν με τη μέθοδο αυτή μεταξύ του Ιουλίου του 1998 και του Ιανουαρίου του 2002 στην κλινική του Πανεπιστημίου Χέρλεφ. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν θεωρούνται άσχετα με την τεχνική. Ενα από αυτά τα βρέθη πέθανε εξαιτίας προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον πλακούντα. Ενα άλλο βρέφος εκδήλωσε κάποιο σύνηθες ελάττωμα κατά τη γέννηση, το οποίο δεν αποδίδεται στη μέθοδο IVM. Δεκαοκτώ από τα παιδιά αυτά υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και σύμφωνα με αυτές, είναι απολύτως υγιή.

Υψηλότερες επιδόσεις

«Τα παιδιά είναι σήμερα δύο έως και τεσσάρων ετών και σε ό,τι αφορά τα τεστ ανάπτυξης καταγράφουν υψηλότερες του μέσου όρου επιδόσεις», υπογράμμισε η κ. Μίκελσεν, παρουσιάζοντας τα πορίσματά της στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ESHRE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή