Big Brother α λα αφρικανικά…

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. H Αφρική «δεν έχει μόνο πείνα και πολέμους», αλλά και όλα τα. ..αναγκαία συστατικά για να συναγωνιστεί επάξια τις δυτικές δοκισμένες συνταγές του «life style»… H απόδειξη προβάλλεται κάθε μέρα από τις τηλεοπτικές οθόνες και καθηλώνει, όπως λένε, έως και 25 εκατομμύρια θεατές. Πρόκειται το Big Brother Africa, την αφρικανική εκδοχή του γνωστού τηλεπαιχνιδιού, που όμως στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται με τη συμμετοχή παικτών απ’ όλη την Αφρική, όχι μόνο μια χώρα, και το κυριότερο: επιφυλάσσει στον τηλεθεατή πραγματική δράση. Γλέντια, μεθύσια, καβγάδες, ειδύλλια και ζωντανό σεξ «κάτω από σεντόνια που πάλλονται ρυθμικά» εκτίναξαν την τελευταία εβδομάδα στα ύψη τη θεαματικότητα του αφρικανικού προγράμματος.

Το υψηλό επίπεδο δράσης, φυσικά, αποβαίνει ολέθριο για τους απρόθυμους… Μεταξύ των πρώτων παικτών που αποχώρησαν, με βάση την ψηφοφορία του κοινού, ήταν η Μπρούνα Εστεβάο από την Αγκόλα, η οποία και εξήγησε τους λόγους της απόρριψής της με εμφανή πικρία: «Δεν πίνω, δεν καπνίζω και δεν κάνω μπάνιο γυμνή», είπε, αναγνωρίζοντας ότι με αυτό το προφίλ ήταν αδύνατο να αντέξει τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, η Αμπεργκέιλ Πλάτιες, μια «εντυπωσιακά δραστήρια» νέα 25 ετών, σύμβουλος επιχειρήσεων, όπως και ο τηλεοπτικός της σύντροφος Γκαετάνο Κάγκουα, ένας 30χρονος φοιτητής από την Ουγκάντα, προβλέπεται να παραμείνουν στο σπίτι του Big Brother για πολλές εβδομάδες ακόμη, λόγω των ερωτικών τους περιπτύξεων. Οι δύο νέοι δεν πτοούνται από την κακή κριτική -κάποιοι τηλεθεατές διαμαρτυρήθηκαν ότι «μόνο τα σκυλιά το κάνουν δημοσίως»- αφού η καλή κριτική φυσικά κυριαρχεί και τα συγχαρητήρια για το τόλμημα, που μεταδόθηκε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, πέφτουν βροχή. «Εκαναν τα σκεπάσματα να αναπηδάνε», περιέγραψε την επομένη η εφημερίδα City Press του Γιοχάνεσμπουργκ, αναφερόμενη στην πρώτη συνεύρεση του Γκαετάνο με την Αμπεργκέιλ. «Επονται περισσότερες και άγνωστο μεταξύ ποίων», υποσχέθηκαν κατ’ ιδίαν στελέχη της παραγωγής.

Υπονοώντας ότι σε άλλες χώρες το Big Brother δεν έχει τόσο ενδιαφέρον για προφανείς λόγους, ο Καρλ Φίσερ, ένας από τους συντονιστές του προγράμματος στη Νότιο Αφρική, απ’ όπου και ξεκίνησε το πείραμα με τη συμμετοχή αποκλειστικά Νοτιοαφρικανών, διακήρυξε: «Το πρόγραμμά μας σίγουρα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο».

Νέες… προοπτικές

Σε ό,τι αφορά την προσφορά του στο κοινό, ο ίδιος υποστήριξε ότι «ανοίγει μεγάλες προοπτικές». Είναι μια ευκαιρία, όπως είπε, οι λαοί της Αφρικής να γνωριστούν μεταξύ τους. «Διότι το Big Brother, κατά κάποιο τρόπο προβάλλει μια άλλη εικόνα για τους Αφρικανούς. Δεν έχουμε μόνο πολέμους. Είμαστε μορφωμένοι και μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις μεταξύ μας», υπογράμμισε. Παρατηρητές των διεθνών πρακτορείων, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη, αφού οι πρωταγωνιστές του εν λόγω τηλεοπτικού προγράμματος φαίνεται ότι αντιπροσωπεύουν κυρίως τη σπουδαγμένη ελίτ χωρών όπως η Νότιος Αφρική, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα, η Τανζανία, η Νιγηρία, το Μαλάουι, η Κένυα, η Ζιμπάμπουε και άλλες.

Δυτικό παρακλάδι

Οπως το έθεσε ένα από τα στελέχη της παραγωγής, ο Νιγηριανός Κόλε Ομοτόσο, «ξεκινήσαμε με τη συμφωνία ότι όλοι στο σπίτι θα φέρουν στοιχεία της παγκόσμιας κουλτούρας, δηλαδή MTV, Μαντόνα και αγγλικά». Το αποτέλεσμα, όμως, είναι να εμφανίζεται η Αφρική ως παρακλάδι της Δύσης και όχι τόσο εξωτική όσο θα ήλπιζαν θεατές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον Καρλ Φίσερ, πάντως, το νέο Big Brother -που παίζεται από τις 25 Μαΐου ύστερα από δύο άλλες σειρές με Νοτιοαφρικανούς συμμετέχοντες- έχει κερδίσει 20 έως 25 εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρη την Αφρική και μεταδίδεται από 10 εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι φανατικοί οπαδοί μπορούν να το παρακολουθούν σε 24ωρη βάση μέσω της DSTV, της παναφρικανικής δορυφορικής τηλεόρασης. Παρότι τα επίσημα ποσοστά θεαματικότητας είναι δυσεύρετα στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, εκπρόσωποι της DSTV θεωρούν ότι το κανάλι σήμερα είναι δεύτερο στις προτιμήσεις των Αφρικανών θεατών μετά το CNN…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή