Σύσφιγξη των οικονομικών δεσμών των δύο Κορεών

Σύσφιγξη των οικονομικών δεσμών των δύο Κορεών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΕΣΟΝΓΚ. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις Βορειοκορεατών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων και επιχειρηματιών με αντικείμενο την κατασκευή ενός βιομηχανικού πάρκου στο Βορρά, που θα συμβάλει στη σύσφιγξη των διμερών οικονομικών δεσμών, παρά την αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. O Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία διεμήνυσε άλλωστε στη Βόρειο Κορέα ότι αν συμφωνήσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό, θα εξασφαλίσει σημαντική εξωτερική βοήθεια. «Αν το κάνουν, η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και φυσικά των ΗΠΑ, θα αντιδράσουν ευνοϊκά όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάπτυξη μιας εξαθλιωμένης χώρας», ήταν η υπό όρους υπόσχεση του Χάουαρντ Μπέικερ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Καεσόνγκ, την πρώην βασιλική πρωτεύουσα στο βόρειο τμήμα του τελευταίου ψυχροπολεμικού μετώπου, ανέφεραν πως η κατασκευή του πάρκου θα μπορούσε να ξεκινήσει του χρόνου με στόχο τη σύζευξη της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας και τεχνολογίας με τα φτηνά εργατικά χέρια της Βορείου Κορέας. Το προτεινόμενο σύμπλεγμα στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται μόλις 70 χιλιόμετρα βόρεια της Σεούλ, είναι ένα από τα πολλά σχέδια που συμφωνήθηκαν το 2000, αλλά καθυστέρησαν λόγω των διπλωματικών διενέξεων της Πιονγιάνγκ με το σύμμαχο της Σεούλ, την Ουάσιγκτον. «Αυτό συμβολίζει την απαρχή ενεργής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο τμημάτων της χερσονήσου», προέβλεψε ο πρόεδρος της Hyundai, Τσουνκ Μονγκ-Χουν ενώπιον 120 εκπροσώπων από το Νότο και 200 αξιωματούχων από το Βορρά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας real estate Koland, Κιμ Γιν Χο, ανέφερε ότι σύντομα, εργάτες από τις δύο χώρες «θα εργάζονται και θα ιδρώνουν από κοινού» για την ευημερία της Κορέας. H βορειοκορεατική οικονομία συρρικνώθηκε δραματικά πριν από μία δεκαετία, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση και συμπαρέσυρε την εξωτερική βοήθεια και τις εμπορικές επιδοτήσεις. Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες θεομηνίες και η ξηρασία επέτειναν τα οικονομικά προβλήματα του πληθυσμού. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασιτία και ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

«Δεν υπάρχει εχθρικότητα προς τον βορειοκορεατικό λαό, αλλά έναντι της απειλής που ελλοχεύει από τη στάση της κυβέρνησης στην περιοχή», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο. O Μπέικερ ζήτησε εξάλλου από τη Βόρειο Κορέα να χειρισθεί σοβαρά το ζήτημα των Ιαπώνων, που είχαν απαχθεί από τη Βόρειο Κορέα στη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 για να εκπαιδεύσουν Βορειοκορεάτες πράκτορες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή